AddToAny

Kirken som kulturhus, eller omvendt

Kirken som kulturhus, eller omvendt
Hva slags Gud er her? Det er spørsmålet i møte med nye Flekkerøy kirke.
«Hvis Gud hadde meint me skulle være landfast, hadde han ikkje lagd ei øy», sa en eldre innbygger på Flekkerøy. De er sterke i troen her, med et alvorlig kristenliv knyttet til kirke og bedehus, og visstnok den mest aktive menigheten i landet. Øya har 3 500 innbyggere og kirka hadde i snitt 300 personer på gudstjenester før pandemien satte grenser for samling av folk.
Men mannen som stolte på Guds mening med å skape ei øy, måtte allikevel se at øya hans ble knyttet til Kristiansand by med en 2 321 m lang tunnel i 1989. Alle blir ikke bønnhørt i alt.

Rehabilitering og utvidelse. En stor rundkjøring er et slags senter på Flekkerøy. Bussen har bare ett stoppested: her. Her ligger butikken og her må alle forbi. På dette stedet var det også en murkirke fra 1960, tegnet av arkitekt Gabriel Tallaksen; en enkel saltaksbygning med et sterkt og bastant tårn, plassert på toppen av en knaus.
Den store, aktive menigheten begynte arbeidet med utvidelse av kirka i 2002. Det ble tegnet utvidelser i 2006 og 2010. Så kom en erkjennelse av at kirka trengte grundig rehabilitering og en større utvidelse, og i 2015 ble fem kontorer gjennom prekvalifisering valgt ut til å konkurrere. Arkitektkontorene leverte så gode løsninger at juryen ikke klarte å kåre en vinner, men valgte tre til en finaleomgang. Hille Melbye og Einar Dahle vant siste runde med et forslag de kalte «Ny horisont». Anlegget fikk Kristiansands byggepris i 2019 og var i finalen til Betongtavlen i 2020.
Resultatet er et kulturhus for kristent samvær og arbeid. Menigheten vil være til for «alle i lokalsamfunnet». De har ofte over 100 prosent besøk på trosopplæringstilbudene, sier de. Folk tar med seg andre, ikke-medlemmer til ungdomsklubb, dans og andre aktiviteter. Programmet for det nye anlegget er derfor omfattende. Her er et stort kirkerom, menighetssal, bårehus, kirketorg med kafé, kjøkken, undervisningsrom, bønnerom, ungdomslokaler, dansesal, rom for band�
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

Arkitektur N 03.03.2021
Hos oss får du alltid personlig kontakt, enten det gjelder en stol eller et innredningsprosjekt for arbeidsplassen din.
Arkitektur N 03.03.2021
Norsk møbelbransje: En statusrapport
Arkitektur N 03.03.2021
Impossible/Possible Vol. 2 skulle egentlig ha gått av stabelen i Lillestrøm i januar, men på grunn av covid-19 ble årets utgave flyttet over på nettet.
Arkitektur N 03.03.2021
Bislettbekken og byens fysiognomi. Kristianiaprovisorier omkring 1900.
Arkitektur N 03.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt