AddToAny

Kari Østerud (direktør, SSP), 26.10.2016 14:23

Kari Østerud (direktør, SSP), 26.10.2016 14:23
Senter for seniorpolitikk var tilstede med egen stand i Arendalsuka i år, og jeg hadde gleden av å stå der i finværet for å snakke om seniorpolitikk.
Jeg oppdaget imidlertid etter hvert at ganske mange i målgruppen vår (50+), gikk i bue rundt standen vår. Og, når jeg forsøkte å få kontakt ble jeg veldig ofte møtt med skeptiske kommentarer som: Senior jeg nei jeg ser vel ikke så gammel ut??

For å sette det veldig på spissen fikk jeg følelsen av å være med i TV-programmet Pinlige sykdommer. Frykten for å bli smittet av et slags seniorvirus syntes å være ganske utbredt. Og, dette skumle seniorviruset snakker vi ikke høyt om må vite! Aldring er noe som helst skal foregå i det skjulte, og det bør ikke antydes av noen at man begynner å bli eldre. Det kan rett og slett bli litt pinlig det hele. Jeg lurer på hvorfor det er så vanskelig å akseptere at aldring er en naturlig del av livet? Kan det handle om at mange eldre egentlig forsøker å flykte fra alderen sin, og at vi som samfunn har et litt forskrudd syn på det å bli eldre? Hvis man googler ordet aldring, dukker det straks opp annonser og artikler om antialdring, aldersbekjempelse, foryngelseskurer, hvordan redusere aldringstegn og andre foryngende tips og triks. Det er stor stas å bli tatt for å være 10 år yngre enn man egentlig er. Og, man skal slett ikke benevnes som eldre, men godt voksen. Ærlig talt er ikke dette egentlig ganske tullete? En av hovedutfordringene for oss som jobber med seniorpolitikk i arbeidslivet er negative holdninger og oppfatninger om aldring og det å bli eldre. Etter å stått på stand for pinlige sykdommer i Arendalsuka et par dager, ble det klart for meg at det her er det fortsatt en jobb å gjøre. Og, en av utfordringene er at vi seniorer må begynne å akseptere at vi er, ja nettopp seniorer! Aldring er ingen sykdom eller virus, men en helt naturlig prosess som består av både reduksjon OG vekst. Ja, rynker og grått hår blir det flere av, men livserfaringen og jobbkompetansen blir mer mangfoldig og variert etter hvert som årene går. Det er mange ting som blir bedre med årene, og dette bekreftes av nyere forskning fra Danmark. De lykkeligste danskene er de som har fylt 60 år, og jeg ser ikke bort ifra at det er sånn i Norge også.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt