AddToAny

Kappløp for samisk synliggjøring i Tromsø

Kappløp for samisk synliggjøring i Tromsø
Lassokasting i Storgata, vintermarkeder og et rådhus fylt til randen på nasjonaldagsfeiring. Når stadig flere samer flytter til byene, blir den samiske urbanismen mer synlig.
Tre pyramideformede, glassdekte bygninger rager opp til ti etasjer på Tromsøs kaikant, omgitt av noen lavere bygninger med fargede felt i rødt og oransje som speiler seg i vannflaten. Det skimtes kaféliv på bakkeplan, to koftekledde kvinner nærmer seg inngangen, mens en turist kikker opp og knipser bilder av den ruvende bygningen. Et knippe 3D-illustrasjoner visualiserer et nytt gigantprosjekt i byens sentrum: Tromsø arktiske urfolkssenter.

- Det ble mislykka, kan du si. Det bar ikke frukter og hadde ikke røtter i de rette miljøene.

Det sier Øystein Oldervoll, nestleder i Romssa Sámi Searvi (Tromsø sameforening), som i over tjue år har vært i dialog med offentlige og private aktører for å etablere et felles samlingssted for samer i Tromsø. Da det i 2017 plutselig ble lagt fram tegninger til et urfolkssenter, ble det likevel skrinlagt umiddelbart.

Urfolksbyen Tromsø

Flere samer enn noen gang bor nå i byer, både på grunn av en generell urbanisering og som følge den samiske revitaliseringen, der flere blir bevisst sin samiske identitet og melder seg inn i samemanntallet. For første gang topper Tromsø listen over kommuner hvor det bor flest samer, og allerede i 1995 bestemte kommunen at byen for framtida skal være en internasjonal urfolksby. Navnet ble promotert under søknadsprosessen til vinter-OL, og fulgt opp av Romssa Sámi Searvi med forslag til en rekke tiltak for å følge opp.

Én del er hvordan byen promoteres utad, som «Gateway to Sápmi». Samtidig er kampen for språk, med undervisning på ulike samiske språk fra barnehage og opp til masternivå, fortsatt en av de viktigste bærebjelkene, både som et møysommelig bøtearbeid etter fornorskningstida, og for å utvikle samisk språk og kultur videre. Turisme og kommunale tjenestetilbud er prioritert, men med den stadig voksende samiske befolkningen øker også behovet for et felles samlingssted.

Mangel på realisme, og ikke minst mangel involvering av de samiske miljøene, var hovedårsaken til at det arktiske urfolkssenteret ble lagt på is, forklarer Oldervoll.

Trangen til å bygge stor

- Et ord som har vært brukt om dette, er «gigantomani», skyter Vidar Andersen inn.

Andersen er tidligere leder av Romssa Sámi Searvi, i dag politisk nestleder i Norske Samers Riksforbund og sitter i arbeidsgruppa for Samisk hus i Tromsø. Han er enig i Oldervoll sin vurdering, men mener også at forslaget til urfolkssenteret skriver seg inn i en tendens der det gjeld

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Eva Storrusten, arkitekt MNAL - Å rive Y-blokka og bygge nytt skaper et stort utslipp, som det tar 40-60 år å tjene inn. Det har vi faktisk ikke tid til om vi skal nå våre klimamål, skriver arkitekt Eva Storrusten.
Arkitektnytt 26.05.2020
revurdere De fleste assosierer cellekontor med en territorial kube ofte relateret til status, makt, fokus og muligens ineffektivt arealbruk, skriver kontortenker Sigmund Wien Nordlie.
Arkitektnytt 26.05.2020
Stemningen i tysk byggebransje er svært blandet, forklarer Berlin-arkitekt og AHO-professor Sabine Müller: - Noen sier «ingen endring», andre mener det «handler om ren overlevelse».
Arkitektnytt 26.05.2020
Bergen kommune lytter til bransjen under koronakrisen. Bevilger 20 millioner til raskere saksbehandling og klargjøring av flere byggeklare områder.
Arkitektnytt 25.05.2020
Niels A. Torp føler seg som en veddeløpshund før hvert nytt bygg. 80-årsjubilanten frykter ikke koronakrisen - han bare ber arkitektene finne tilbake til empatien.
Arkitektnytt 22.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt