BUSKAP
28.01.2022
Kappakaseinvarianten som gir best osteutbytte har auka markant i NRF dei siste 15 åra.
Mjølkeprotein blir delt inn i to hovudgrupper, kasein eller ostestoff, som blir felt ut og koagulerer ved tilsetting av løpe, og myseprotein som forsvinn ut med mysa. Det fins fire ulike kasein i kumjølk og dei blir kalla alfa-S1-, alfa-S2-, beta- og kappakasein. Aminosyresekvensen til alfa-S2-kasein er utan variasjon i dei fleste kurasar, mens for dei tre andre kaseina er det vanleg å finna ulike variantar som skil seg frå kvarandra på enkelte aminosyrer. Samansetninga av kaseinvariantar påverkar eigenskapar ved mjølka slik som proteininnhald og ystingsegenskapar. Når NRF-dyr blir genotypa blir kaseinvariantane bestemt og resultata blir presentert i oksekatalogen, Kukontrollen og Geno avlsplan.
Stor effekt på osteutbytte
Variantane av kappakasein har stor effekt på proteininnhald og osteutbytte. Ved osteproduksjon blir kappakaseinet spalta, og det er variantane av kappak
Gå til medietStor effekt på osteutbytte
Variantane av kappakasein har stor effekt på proteininnhald og osteutbytte. Ved osteproduksjon blir kappakaseinet spalta, og det er variantane av kappak