AddToAny

Kan veganisme være et livssyn?

Kan veganisme være et livssyn?
Selv mener veganerne at svaret er ja, men hva vil staten mene?
KOMMENTAR: Norsk vegansamfunn mener de er et livssynsamfunn. De snakker som om de allerede er anerkjent som dette og forventer å få støtte fra den norske støtteordningen for tros- og livssynsamfunn. Dette har ført til debatt. Første runde i saken, og i går var saken etter at veganerne på søndag som slår fast at de er et livssynssamfunn.

Human-Etisk Forbund som sådan har ikke noe syn på hva som bør skje med søknaden til Norsk vegansamfunn, men den er interessant fordi den gir anledning til å diskutere hva et livssyn er - og ikke er - på bakgrunn av kjente og anvendte definisjoner.

Hvis man definerer begrepet livssyn bredt, kan man for eksempel si at et livssyn er et sett verdier som man prøver å leve etter, i fellesskap med andre. I så fall er Norsk vegansamfunn et livssynssamfunn.

Men hvordan skal man da avgrense Norsk vegansamfunn fra Amnesty International, Naturvernforbundet, Dyrebeskyttelsen eller politiske partier? De har jo også verdier de prøver å fremme i samfunnet og medlemmer som forhåpentligvis prøver å leve tråd med disse. Noen ganger møtes de, er sosiale, hører på foredrag og bygger hverandre opp rundt meningene og holdningene de deler.

Hvilke regler gjelder for livssynssamfunn?

I dagligtalen kan vi definere begreper som vi vil. Mye kreativitet på dette området fører gjerne til skinnuenighet og at man snakker forbi hverandre, men hvis alle er enige og samforståtte om definisjonene går det jo greit.

Norsk vegansamfunn ønsker som nevnt ikke bare å bli ansett som et livssynssamfunn i dagligtalen. De ønsker å bli godkjent inn i den offentlige norske støtteordningen for tros- og livssynsamfunn.

Dette er en ordning som er ment å av Den norske kirke. Da blir det nø

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Fra kirkestrid til Muhammed-karikaturer, religionskritikk har alltid vært en av karikaturtegningens grunnpilarer, skriver Erle Marie Sørheim.
Fri tanke 23.10.2020
James Randi er død, 92 år gammel. I 2011 inviterte Human-Etisk Forbund ham til Norge. - Han var en pioner og etterlater seg en kraftfull arv, skriver Even Gran i dette minneordet.
Fri tanke 22.10.2020
I år er det førti år siden «Michelle Remembers» sparket i gang 1980-tallets satanpanikk. Nå er lignende satanpanikk tilbake som en av ingrediensene i Qanon-fenomenet, der Donald Trump både befinner seg i sentrum og nekter å ta avstand.
Fri tanke 20.10.2020
Det er ingen god grunn til å tro at hjernen er laget av noe annet enn atomer og molekyler. Hvordan kan den da produsere bevissthet?
Fri tanke 19.10.2020
I dag, torsdag, får Anders Torp prisen «Årets ateist» fra Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam.
Fri tanke 30.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt