AddToAny

Kaldblodig jeger

Mange skogeiere vet lite om hoggormens fascinerende jegerliv. Slangen lever mest av vånd, frosk, firfisler eller andre gnagere, og den stoler på kamuflasjen. Du står ikke på menyen, så det skal mye til at du blir bitt, men respekter dette nyttedyret. Velkommen til hoggormens rike i skogkanten.
Vi er ved en fjord i døsig skog- og kulturlandskap mellom Moss og Fredrikstad. For å verne hoggormene, vil ikke Kjeld Henrik Ophus at folk skal vite eksakt hvor vi er, for dette er stedet hvor det er dokumentert at flest hoggormer, Vipera berus, overvintrer i Norge. Kjeld Henrik registrerer individer og gjør feltarbeid for Statsforvalteren og flere universiteter. Kun tre personer har myndighetenes tillatelse til slikt arbeid i Norge.
Kjeld Henrik anslår grovt at det kan være 450 hoggormer som overvintrer i et par menneskeskapte to meter dype grøfter som for lengst er fylt igjen med grov stein.

OVERVINTRINGEN
Fra september samler hoggormene seg der de overvintret første vinteren. Kravet er en frostfri og tørr plass, gjerne 1-1,5 meter under bakken. Her ligger de fredelig i dvale, for hoggormer er vekselvarme dyr. Det betyr at kroppstemperaturen avstemmes med utetemperaturen. Instinktivt vet de at de må balansere temperaturen ved hjelp av solen. Blir det for kaldt, blir bevegelsene trege og ganske fort klarer de ikke å «bite fra seg». Uten at du eller de mange dyrene som vil spise dem merker det, sklir de unna inntil sola igjen varmer bakken.

VÅREN
Allerede tidlig i mars kommer de første hannene ut. Hunnene venter enda i noen uker. Hannene finner sørvendte og lune solingsplasser hvor de ligger urørlig for å varme opp kroppen.
- Det har kommet ganske mye ny kunnskap om hoggormer. Blant annet at hannene har faste solingsplasser år etter år. Jeg har påvist at enkelte ligger lenger unna overvintringsstedet enn tidligere antatt. Her modner de også sædcellene, for alt må være klart når de første hunnene kommer med sine feromoner, forteller Kjeld Henrik. Som en av få har han sett hele årssyklusen.
Tidlig om våren kan hannene ligge side om side. Før de noe større hunnene kommer, er det lite å slåss om.

HUNNENE KOMMER
Så kommer hunnene. De blir kjønnsmodne når de er fire til fem år gamle. Etter noen dager begynner de å sende ut uimotståelige feromoner, og hannen lar seg ikke be to ganger.
Når en hann oppdager en hunn i de ti dagene hun er moden for paring, begynner han øyeblikkelig å kurtisere henne ved å tvinne seg rundt henne i rykkende bevegelser. Han er k
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Flis og bøss som blir med inn i sekkene binder fuktighet (forlenger tørketiden) og irriterer kunder som vil ha ren ved.
SKOG 31.08.2022
Kathrine Kleveland er stortingsrepresentant for Senterpartiet og representerer Vestfold. På kontoret hennes står det en «stresskoffert» som betyr alt annet enn stress for henne.
SKOG 31.08.2022
Endelig skulle det kåres en verdensmester i Tømmerfløting ig jen. Denne gangen ble VM avholdt på Elverum.
SKOG 31.08.2022
Nå kommer bokserien som systematiserer handverket nordenfjeldsk. Innholdet spenner fra bygninger og kirkekunst til stolen ved kjøkkenbordet og sleiva som dine forgjengere spiste med.
SKOG 31.08.2022
En familie på Siggerud har gjennomført det Østlandets Blad betegner som en miljøvennlig oppussing av et veldig gammelt og slitent hus i skogen.
SKOG 31.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt