AddToAny

Jurist: Uheldig, men ikke ulovlig med instruks om å ikke være politisk

I fjor ba statsråd Ola Borten Moe Forskningsrådet om å ikke opptre politisk. Nå er rådet i krise, og direktør Mari Sundli Tveit sier ingenting.
Forskningsrådet er i hardt vær for tiden. Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp) varsler budsjettmessige innstramminger og han har kastet det gamle styret, fordi han mener styringen ikke har vært i tråd med regelverket.

Likevel er det tyst fra administrerende direktør, Mari Sundli Tveit. Khrono har den siste uken kontaktet henne flere ganger, uten å få svar.

Kanskje har det sammenheng med det som kan oppfattes som et munnkurv-pålegg fra Borten Moe i fjor høst. Det skjedde etter at Mari Sundli Tveit hadde vært tydelig i saken om Fellesløft-midlene som ikke kom som forventet.

- Kan være uheldig

24. november 2021 var nemlig politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet (KD) og ledelsen i Forskningsrådet samlet i et møte. I et referat fra møtet heter det at:

«...siden Forskningsrådet er en etat under regjeringen er det viktig at rådet ikke opptrer som en politisk aktør».

Videre kommer det fram at Kunnskapsdepartementet ba om at det etableres en rutine i Forskningsrådet om at departementet skal varsles når Forskningsrådet er invitert til Stortinget.

Professor i rettsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Johan Aulstad, mener slike instrukser kan være uheldige.

- En slik uttalelse fra politikere - om at man må huske på at man ikke er et politisk organ, kan fort gjøre at man sier mindre enn man ellers ville gjort. Man blir så opptatt av å overholde instruksen at for å være på den sikre siden sier man ingenting. Sånn sett kan det være litt uheldig å gi den type instrukser, selv om det ikke er direkte ulovlig, sier han.

Andre har ikke fått samme pålegg

I referatet fra møtet mellom ledelsen i Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet heter det at det «er etablert tilsvarende rutiner for KDs (Kunnskapsdepartementets red.mrk) øvrige underliggende etater».

Kunnskapsdepartementets underliggende etater er alt fra De nasjonale forskningsetiske komiteene til Lånekassen til norske universiteter og høgskoler.

Khrono har vært i kontakt med tre av de andre underliggende etatene til Kunnskapsdepartementet - Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), Utdanningsdirektoratet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Ingen av disse er p

Les mer

Flere saker fra Khrono

De rakk akkurat å studere i Norge mens utdanning var gratis. At det nå vil komme færre studenter fra det globale sør, er noe Norge vil tape på, spår de.
Khrono 10.06.2023
Sommarferien rauk, og heilt uførebudd på ein ekstrarunde etter innlevering var ikkje Ingeborg Katrin Lid Berget.
Khrono 10.06.2023
Anette Skogheim Lillestu kom på andreplass i Khrono og Arguments skrivekonkurranse. Hun skriver om at hun valgte å sette liv til en usikker verden.
Khrono 10.06.2023
I debatten rundt lærerstudiets fremtid må det snakkes mer om utdanningens innhold og kvalitet. For det er tross alt studiene folk søker seg til, skriver Pedagogstudentenes leder Lars Strande Syrrist.
Khrono 10.06.2023
Både flytande rente og fastrente på studielånet aukar frå 1. juli.
Khrono 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt