AddToAny

Jobber gratis som omsorgsarbeider

Jobber gratis som omsorgsarbeider
Lærer Vibeke Eriksen må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann. Velferdsstaten er avhengig av 136 000 årsverk i ubetalt omsorgsarbeid. Det meste gjøres av kvinner.
Midnatt, mars 2019: Mannen har ligget til sengs to dager med dundrende hodepine. I det han reiser seg fra senga for å komme seg til toalettet, går han rett i gulvet og blir liggende. Vibeke Eriksen (48) prøver å få kontakt. Jonny har øynene åpne, men fester ikke blikket. Noen timer senere konstaterer legene ved Akershus universitetssykehus en stor hjernesvulst i frontallappen. For Vibeke blir dette starten på en tilværelse delt mellom fulltidsjobb og heldøgnsomsorg.
Kvinner utfører trolig mesteparten av den tunge, ubetalte omsorgen for familiemedlemmer. I en undersøkelse fra Pårørendealliansen blant over 6000 pårørende, kom 90 prosent av svarene fra kvinner. Omsorgsoppgavene deres omfatter oppfølging av langtidssyke barn og partnere, familiemedlemmer med funksjons- og utviklingshemminger og syke eldre.
Vibekes mann havnet i koma. En ambulanse kjørte dem videre til Radiumhospitalet for en hasteoperasjon. Det meste av svulsten ble fjernet. Etterpå festet de håp til seks uker med stråling og et halvt år med cellegift. Kreften var ikke borte.
Bare 30 prosent overlever den aggressive kreftformen etter halvannet år, fikk de vite, bare tre prosent etter fem år. Diagnosen varslet livets avslutning.

Kvinnene drar lasset
Ulønnet innsats fra pårørende er beregnet til å utgjøre 136 000 årsverk. Det er nesten like mange årsverk som de kommunale omsorgstjenestene, som utgjør om lag 142 000 årsverk. For velferdsstaten er denne hjelpa uvurderlig og gratis. Men det har omkostninger for enkeltmennesket.

Klokka 06:30, februar 2021: Vibeke står opp, vekker slumrende tenåringer, legger fram klær til hjemmetjenesten. Hun gir mannen piller og ser an situasjonen: Kan hun dra på jobb som lærer på ungdomsskolen? I så fall er hun hjemme igjen rundt klokka ett for å følge opp mannen, innimellom retteoppgaver og henvendelser fra kolleger og foreldre. Iblant sitter hun på sykehuset og chatter med elever mens mannen er til kontroll.
Cellegiftbehandlinga som ble avsluttet for halvannet år siden, førte til kognitiv svikt. Han som hadde ledet et kommunalt selskap innen miljøteknologi, mistet korttidshukommelsen og evnen til å gjennomføre daglige gjøremål.
Vibeke har hatt 60 dager med pleiepenger for å bistå mannen sin i livets siste fase, utporsjonert til en dag i uka. Men når den siste fasen strekker seg i over to år, hva da?
- Vi burde hatt ei ordning som ved foreldrepermisjon. Det oppleves feil å måtte spekulere i sykefravær, enda jeg ikke er syk. Det gir meg som arbeidstaker en vond smak i munnen å måtte bruke systemet på denne måten, forteller Vibeke inne på lærerværelset.

Siv: Dedikert til søstera
Takket være medisinske framskritt, overlever vi mer når sykdom rammer, og vi lever lengre liv. Men ofte med omfattende hjelpebehov. I februar la regjeringa fram Perspektivmeldinga. Ifølge framskrivinga vil nesten én av tre arbeidstakere måtte arbeide innen helse og omsorg i 2060. I realiteten kan flere av oss regne med tunge tak som pårørende.
Siv Emberland (19) bruker mye tid hjemme for å bistå moren med omsorgsarbeidet for storesøster Frida (22), som er født multifunksjonshemmet.
- Jeg tror det er lettere for at mannen blir sittende i jobben enn kvinnene. Pappa tar feriedager for å være med på sykehuskontroller, men det er ofte damene som blir stående hjemme uten jobb og lønn for å kunne følge opp. Det er nok mammahjertet, sier Siv.
De senere åra har Frida fått flere tilleggsdiagnoser. Ansvaret hjemme har inspirert Siv til å bli lærling helsefagarbeider i hjemmesykepleien i Tysvær utenfor Haugesund.
- Er det vesensforskjell mellom det lønnede arbeidet du gjør på jobb og det ulønnede hjemme?
- Ikke egentlig, det går i 110 uansett. Men det er kjekt å være med henne, jeg har overskudd til det.
Faren deres leder mekanisk avdeling i et oljefirma, der han møter opp tidlig for å kunne hjelpe til hjemme om ettermiddagen. Mora, som jobbet fram til hun fikk Frida, har tatt seg av det meste av helseoppfølginga.
- Jeg er heldig som jobber i turnus, så jeg kan hjelpe til tre-fire timer før kveldsvakt. Mamma og pappa blir jo bare eldre, og vi har ingen andre søsken.
BPA, en tjeneste med brukerstyrt personlig assistent, flytter snart inn i huset deres 24 timer i døgnet. Da ser Siv fram til å være mer søster som kan gi kos og være til stede, og kanskje gå seg en tur også, der hvor det ikke er tilrettelagt for rullestol.

Vibeke: Spekulerer i egenmeldinger
Ungdomsskolelærer Vibeke Eriksen fører nøye oversikt over egenmeldinger, slik at hun vet nøyaktig hvor mye hun kan ta ut, og når kvoten fylles opp igjen. At pårørende bruker korttidsfravær til omsorgsarbeid, blir ei økonomisk belastning for arbeidsgiver, men ei skjult tilpasning s
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Posthornet

Sentralt tillitsvalgte i Posten Bring Bildrift er forberedt på et krevende tariffoppgjør, men melder foreløpig om ro i rekkene.
Posthornet 15.04.2024
Nesten 25 år etter at Posten solgte Postgirobygget i Oslo, har den siste gjengen flyttet fra «Kjelleren».
Posthornet 15.04.2024
Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
Posthornet 15.04.2024
Faner har vært brukt i lang tid, av egyptere og kinesere for 1000 år siden, i korstog og av vikinger opp igjennom historien. Senere har laug og frivillige organisasjoner brukt faner.
Posthornet 15.04.2024
Det sentrale tillegget i Spekter-virksomhetene er satt til nesten 14.000 kroner. Nå skal det forhandles lokalt.
Posthornet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt