AddToAny

Jehovas vitner overprøver rettsvesenet og dømmer folk for vold, bedrageri og upassende sexliv

Jehovas vitner overprøver rettsvesenet og dømmer folk for vold, bedrageri eller upassende sexliv
Straffen kan bli utestengelse. Da må alle medlemmer bryte kontakten med deg.
- Man kan ikke ha domstoler utenom politi og påtalemyndighet i Norge, sier Knut B. Kaspersen, fagdirektør i Datatilsynet,.

Nå, og, har Fædrelandsvennen avslørt deler av det indre livet i det sterkt konservative kristne trossamfunnet Jehovas vitner. Bakgrunnen er blant annet en intern veiledningsbok som er.

Kutt kontakt med ekskluderte

Boka heter «» og er ment å være en veiledning til «eldsterådet» - de som bestemmer i trossamfunnet. Boka beskriver inngående hva som regnes som lovbrudd i trossamfunnet, og hvordan menighetens ledelse skal forholde seg ved brudd på disse.

Hvis medlemmer gjør seg skyldig i brudd på reglene setter Jehovas vitner ned et domsutvalg, kan vi lese. Det er bare «de eldste» i hver enkelt menighet som er valgbare til et slikt domsutvalg. Straffereaksjonene varierer fra offentlig irettesettelse, eventuelt i kombinasjon med tap av stilling, privilegier eller anseelse.

For grovere overtramp er straffen utestengelse. Da skal vedkommende nektes adgang til Jehovas vitners møter og medlemmer pålegges å bryte kontakten med den ekskluderte. Man skal ikke engang si hei til vedkommende på gata.

Jehovas vitner har også en veiledningbok til trossamfunnets medlemmer. Den heter «Bevar dere selv i Guds kjærlighet» og kan fra Jehovas vitners nettsider. Under overskriften «Hvordan bør man behandle den som er ekskludert» står det følgende (s.):

«Bare det si «Hei!» til noen kan utvikle seg til en hel samtale og kanskje til og med til et vennskap. Ønsker vi å ta et slikt første skritt overfor en som er ekskludert? Er det virkelig nødvendig å unngå en slik person helt og holdent? Ja, av flere grunner. For det første er dette et spørsmål om å være lojal mot Gud og hans Ord»

Vi leser videre at utstøtte barn kan fortsette å bo med foreldrene i hjemmet, men at de ikke skal delta i åndelig aktivitet sammen med de andre i familien. Hvis den ekskluderte er mindreårig «har foreldrene fremdeles ansvaret for å undervise og tukte ham. De kan derfor vise ham kjærlighet ved å lede et bibelstudium med ham», kan vi lese.

All øvrig kontakt med ekskluderte, også egne barn som har flyttet ut, skal begrenses til et absolutt minimum.

«Selv om det kan være behov for å ha begrenset kontakt en sjelden gang for å ta hånd om nødvendige familiesaker, bør slik kontakt begrenses til et minimum. Lojale kristne familiemedlemmer leter ikke etter unnskyldninger for å ha kontakt med en ekskludert slektning som ikke bor hjemme», heter det i «Bevar dere selv i Guds kjærlighet» på.

Medlemmer som fortsetter å pleie unødig kontakt med ekskluderte, risikerer å bli ekskludert selv.

Forbudt med «umoralsk bruk av kjønnsorganene»

Hva er det som kvalifiserer til behandling i domsutvalg og potensiell utestengelse?

Det første som nevnes i «Vær hyrder for Guds hjord», er drap. Hvis en av menighetenes medlemmer skulle gjøre seg skyldig i noe slikt, må de eldste sette seg inn i det som ha skjedd og om nødvendig nedsette et domsutvalg for å behandle saken, står det. Det presiseres at utvalget må basere sin avgjørelse «på sikre fakta, ikke bare på en avgjørelse som de verdslige myndigheter kan ha truffet» (s. 59). Det står ingenting om at saken bør meldes til politiet.

Dernest følger en lang rekke overtramp som har med seksuallivet å gjøre. Jehovas vitner har et eget ord for denne typen regelbrudd; «porneia».

Porneia defineres til å v�

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

De kurdisk-ledede SDF-opprørerne i Syria krever at det opprettes en internasjonal domstol for å straffeforfølge IS-fangene de holder.
article_web Fri tanke 25.03.2019
Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris for 2018 er tildelt den norsksomaliske forfatteren og journalisten Sumaya Jirde Ali (22).
article_web Fri tanke 25.03.2019
Utlendingsmyndighetene må behandle trusler mot ikke-troende likt med religiøse minoriteter, krever HEF. Og understreker at beslutninger om opphold må tas på bakgrunn av oppdatert og korrekt informasjon om opprinnelsesland.
article_web Fri tanke 25.03.2019
Omdiskuterte Shurika Hansen takket Human-Etisk Forbunds styreleder og de andre appellantene for fortsatt å støtte markeringen for ikke-troende sammen med henne.
article_web Fri tanke 24.03.2019
Lars Gule reagerer på utspillet fra Shurika Hansen og mener hun er inkonsekvent og uærlig.
article_web Fri tanke 22.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt