AddToAny

Intelligent design handler om religiøs motstand mot det moderne samfunnet

At ID-bevegelsen/kreasjonistene vil inn i skolen og misjonere overfor ungdom, men ikke har forskningsresultat å legge fram overfor de naturvitenskapelige forskningsmiljøene, taler sitt tydelige språk.
Tilhengere av Intelligent Design sier at ID ikke er troen på at verden er skapt av Gud, men vitenskapen om at verden er skapt av en Designer.

Hvem denne «designeren» er, hvor vedkommende kommer fra, hva vedkommende driver med til daglig og så videre, vil de ikke si noe om. De nøyer seg med å fortelle at designeren finnes - så får den enkelte tenke sitt.

Allerede i 2000 spurte jeg et av ID-bevegelsens faglige fyrtårn, biokjemikeren Michael Behe om dette. Jeg måtte gjenta spørsmålet et par ganger før jeg fikk en klar formulering: «Joda, Designeren kan være Gud, men dette vet vi ingenting om. Han kan like gjerne være en alien eller naboen din.»

Religiøst fundamentert motstand

Verken kreasjonisme eller ID, intelligent design, som er den forkledning de har foretrukket å stå frem i de siste tretti årene, er nytt i Norge. Bevegelsen kan sies å være fra USA, men de har vært her i landet, til og fra og under ulike navn, nesten like lenge. De siste dagenes interesse skyldes lanseringen av nettstedet til stiftelsen BioCosmos; det vil si: Interessen skyldes at de fikk pengestøtte fra en veldig rik mann.

Kreasjonismen selv er mer enn hundre år gammel, og kan kort beskrives som en religiøst fundamentert motstand mot evolusjonsteorien. Jeg gir en på Forskning.no.

Spørsmålet jeg nå skal drøfte, er hvordan vi best forstår dette fenomenet.

Vi kan bevege oss i flere retninger. Vi kan først gripe fatt i ID-forkjempernes påstander om evolusjonsbiologi, og påvise at de tar feil, eller enda verre, lyver og forvrenger. Vi kan deretter påvise at ID slett ikke er noen vitenskap, og følgelig heller ikke skal behandles som en. Eller vi kan spørre oss selv om hvorfor disse påstandene kommer.

Kreasjonistenes lureri

Løgn kan være så mangt, og lista over kreasjonistenes tilsnikelser er mer enn lang. Problemet med denne artikkelen er at den ikke kan være det, så jeg henviser til min bok Evolusjon - Basert på en sann historie (Humanist, 2015), hvor de siste 170 sidene er avsatt til kritisk tenkning, kreasjonisme og spesifikt: Hvordan diskutere med en kreasjonist? Med en komplett gjennomgang av kreasjonistenes vanligste forsøk på å lure deg.

Vi nøyer oss derfor med ett eksempel: På BioCosmos nettside finner vi en håndfull artikler som er ment å avsløre hvor dårlig det står til med evolusjonsteorien. En av disse artiklene handler om det som er blitt et av evolusjonsbiologiens symboler; Kettlewells bjørkemålere (en slekt av sommerfugler).

Den anonyme artikkelforfatteren har sett på norske lærebøker i biologi, og til sin forargelse oppdaget at disse bjørkemålerne fremdeles dukker opp. Forfatteren skriver deretter at de har «vært en gjenganger i lærebøkene, men bør ikke være det lenger. Forutsetningene for de berømte bjørkemåler-forsøkene sprakk allerede på 1980-tallet. Likevel dukker historien opp igjen i flunkende nye lærebøker.»

U

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt