AddToAny

Innvevd av Røros

Den 17. utgaven av Rørosseminaret startet med sporadiske filmsceneaktige filler av snø mellom solstrålene i den gamle kobbergruvebyen med Unesco-status.
Seminaret, som arrangeres annenhver 1. mai-helg av Trondhjem Arkitektforening (TAF), startet hos Molly i Apotekergården hvor seminarets gjester er blitt bevertet på åpningsfredagen nesten siden oppstarten i 1988.

I de romslige stuene fra 1835 sitter store navn fra arkitektverdenen side om side med studenter og skåler i boksøl og pappvin - en stemning som bare fortsetter gjennom helgen.

- Jeg tror det er denne intime og egalitære stemningen som gjør at folk blir så glad i dette seminaret. Dette er ikke en hotellkonferanse hvor folk forsvinner for hverandre ut i en stor by. Her er det trivelige folk på et trivelig sted i 48 timer, som er sammen for å dyrke den gode samtalen om arkitektur, sier årets seminargeneral Ingrid Grændsen fra Agraff arkitekter.

Torvparadokset

Det var vanskelig å gå gjennom helgen på Røros uten å forestille seg hvordan livet var i islandske torvhus. Byggeskikken var utbredt på Island frem til 1900-tallet og utviklet seg etter at avskoging gjorde bygging med tømmer umulig. Torv ble kuttet ut fra grunnen der huset ble bygget, og lagt lagvis i veggkonstruksjonen.

Arkitekt Hjörleifur Stefánsson hadde sitt første møte med torv som byggemateriale på en sommerjobb som 14-åring. Under studiene ved NTNU på 1980-tallet begynte han å dokumentere torvhusarkitekturen, og i 2019 ble boken «From Earth - Earth Architecture in Iceland» utgitt på engelsk.

Ettersom torv ikke lenger er et brukt byggemateriale, kan kunnskapen om byggeskikken snart forsvinne. Stefánsson innledet derfor med å stille spørsmål om det egentlig er mulig å bevare en slik nasjonal kulturarv?

- Jeg har lenge drevet med bevaring av disse husene, og jeg har alltid vært svært bekymret over de konfliktene som oppstår ved at man stadig vekk gjenoppbygger bygningene, men med få års mellomrom kreves det nye uttak av torv og materialer. I løpet av kanskje femti år er alle materialene nye, forklarer Stefánsson.

Dette står i kontrast til hva Venezia-charteret for bevaring og restaurering av kulturminner foreskriver, forklarer han. Da står man igjen med at det ikke er byggene selv, men ferdighetene med å bygge dem som skal bevares.

- Men det er også problematisk, fordi torvhus-tradisjonen handlet egentlig bare om å bygge så gode hus som mulig med de materialene som var til stede. Men i dag gjør man ikke det lenger, man bruker heller teknikken til å vedlikeholde disse boligene som nå vil være fryktelig å bo i.

Torvhusene sto historisk sett kun i rundt 10 år, toppen 30 år, før det ble bygget nytt. De er forgjengelige av natur og trenger egentlig at man bor i dem for å forstå hvor det for eksempel er lekkasje, slik at man kan utøve kontinuerlig reparasjon. Var du ik

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt