AddToAny

Innovasjon ombruk

Innovasjon ombruk
Er det de teknologioptimistiske ombruksappene som skal revolusjonere byggebransjen?
Rehub. Resirqel. Loopfront. AV Ombruk, Madaster, Drifti. Det mangler ikke på selskaper, apper og initiativer som alle hevder å være svaret på samme utfordring: ombruk av materialer i byggebransjen. Stadig vekk hører man at det å kartlegge, systematisere og omfordele alt fra brukte møbler til teglstein er det som skal til for å få ned utslippene. Er det huber, databaseløsninger, kartleggingsapper og driftsdigitaliseringstilbud som er løsningen?

FINN.NO FOR BYGGEBRANSJEN
- Markedet har akselerert og det bobler med nye ideer, sier Linn Helland, markedsansvarlig i Rehub.
Rehub, utviklet av Rambøll, er en portal som kobler tilbud og etterspørsel av ombrukbare byggematerialer. En slags finn.no for byggebransjen, ifølge Helland.
- Vi kobler ulike aktører til vår plattform og gjør deres data tilgjengelig, så man får en oversikt over tilgjengelige materialer på markedet.
Tanken er at du skal få hjelp til ombruk, og at handelen kan skje med aktører som har spisset seg på ulike deler av markedet, for eksempel teglstein. Et problem de sier de har funnet løsningen på, er logistikk.
- Det kan være vanskelig å få lagerplass, skaffe kraner, bæring og så videre. Vår løsning tar hensyn til alt du trenger i forbindelse med henting, oppbevaring og transport, sier Helland.
Rehub har også laget en prosjektmodul, der arkitekt og byggherre kan jobbe sammen gjennom Rehubs plattform, og hente inn alle materialene de trenger til et prosjekt.
- Tanken er at en eiendomsforvalter skal kunne koble inn alle aktørene i et prosjekt, arkitekt, entreprenør og så videre, og finne materialer til prosjektet.

ARKITEKTENE KOMMER ETTER
De mulige kundene er eiendomsforvaltere, entreprenører, rådgivere og arkitekter.
- Vi har interesse fra en del arkitekter som begynner å skjønne at det vil komme krav om CO2-kutt og ombruk, og at ombruk er et kraftig verktøy hvis du bruker det på riktig måte. Klarer du å gjenbruke stål og betong i et rehabiliteringsprosjekt, så sparer du mye CO2.
Flere arkitektkontorer har begynt å vise interesse, forteller Helland.
- Men det er nok en modningsprosess. Det tar jo tid å omstille en hel bransje. Man har ikke vært vant
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Nytt år og nye muligheter, så også for Arkitektnytt som i skrivende stund er på vei ned i din postkasse.
Arkitektnytt 20.01.2022
Åtte søkere vil bli ny rektor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) fra og med i sommer, melder skolens via sine nettsider.
Arkitektnytt 19.01.2022
Under overskriften «Møter mellom nytt og gammelt» satser Bergen Arkitektforening (Baf) på å bli et godt samlingspunkt for byens arkitekter i det nye året.
Arkitektnytt 19.01.2022
Hva kan et lite arkitektkontor, med allerede høy klimabevissthet, gjøre for å bli klimanøytrale? Spørsmålet er helt fremme i pannebrasken på arkitektkontoret Common Ground denne våren.
Arkitektnytt 19.01.2022
- SpørsmaÌl knyttet til mangfold og representasjon har vært sterkt til stede i den offentlige debatten de siste aÌrene. Men hva betyr dette, i dagens Norge, for arkitekturen? skriver Safe Space Collective.
Arkitektnytt 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt