AddToAny

Innførte masterkrav. Halvparten av søkerne forsvant

Myndighetene ville likestille all lærerutdanning. Fasiten er katastrofal for praktisk-estetiske fag.
Fra og med opptaket høsten 2023 finnes det bare femårig integrert utdanning for de som vil bli lærere i praktisk-estetiske fag i grunnskole og videregående skole.

I 2021 var det 758 som hadde tilsvarende utdanning som førstevalg, da var den fortsatt treårig. I 2022 var søkertallet sunket til 594, med fortsatt to som tilbød treårig utdanning. Fra våren 2023 er det ingen som tilbyr 3-årig utdanning og antall førstevalgssøkere har sunket til 375.

Det er en reduksjon i antall førstevalgssøkere på 50 prosent på to år. Nedgangen fra 2022 til 2023 er på 34,3 prosent. Andre undersøkelser viser at det allerede i dag er stor mangel på lærere i disse fagene som har den utdanningen som kreves.

Søkningen økte gradvis fra 422 førstevalgssøkere i 2014 til toppåret 2021, mens antall studieplasser har ligget noenlunde fast mellom 309 og 345, viser et faktanotat fra samordna opptak.

Det er seks universiteter og høgskoler som tilby denne utdanningen i dag. Universitetet i Agder la ned sin musikkutdanning for lærere da kravet om en femårig utdanning kom. Begrunnelsen var at de regnet med svikt i søkertallene.

7 av 11 tilbud har få førstevalgssøkere

Det er utdanningene som skal gi gode lærere innen musikk og design, kunst og håndverk som sliter mest med rekrutteringen.

Aller færrest søkere har to studietilbud ved Høgskulen på Vestlandet, studiested Stord, der er det totalt 7 førstevalgssøkere til 40 plasser.

Også OsloMet, som tidligere har hatt gode søkertall på alle sine lærerutdanninger, sliter under årets opptak. Studietilbudet innen design, kunst og håndverk har 0,7 førstevalgssøkere per studieplass, noe som betyr at man mest sannsynlig vil ha mange ledige studieplasser innen denne retningen i Oslo.

Høgskolen i Innlandet har bare førstevalgssøkere til halvparten av sine studieplasser, mens Nord universitet sitt tilbud i Levanger har 0,6 førstevalgssøkere til sine 20 studieplasser.

Universitetet i Sørøst-Norge sliter med rekruttering til kroppsøvings- og idrettsfag på Notodden, men har greie søkertall til sitt nettstudium i design, kunst og håndverk, med 1,3 førstevalgssøkere per studieplass.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt