AddToAny

Inne i bi-kuben

Inne i bi-kuben
BI Trondheim Tekst: Elisabeth Våpenstad-Rånes
Brattørkaia i Trondheim er trøndernes svar på Bjørvika og Fjordbyen i Oslo. Da Rockheim åpnet i 2010, viste bildene et pent hus på en øde parkeringsplass. Siden da har Clarion Hotel blitt bygget, et hus som også prydet forsiden på dette bladet. Og Powerhouse Brattørkaia er under full utvikling, med ambisjon om å bli Norges første nybygde, energipositive kontorbygg.
Men denne teksten skal handle om enda et nytt prosjekt i denne sjøfrontutviklingen, nemlig BIs nye lokaler. Bygget ligger rett vest for Rockheim, henvendt mot fjorden med utsikt til Munkholmen. Det er Entra Eiendom som står bak prosjektet, som i tråd med områdets overordnende miljøambisjon er merket som BREEAM excellent. Baksiden av bygget vender mot byen, og kobles mot sentrum via en bro som strekker seg over motorvei og jernbane. I likhet med sin kommende Powerhouse-nabo produserer også Bis nye hus, Brattørkaia 16, mer energi enn det bruker, og Entra ser nå på flere løsninger for å kunne utnytte denne energien på en effektiv måte. Innsiden av bygget er signert av IARK, som har vært engasjert i prosjektet siden skissefasen og har hatt tett samarbeid med både leietaker og arkitekt.

Larven aldri mett. Man ankommer BIs nybygg gjennom en stor karuselldør i glass, skjermet av et overbygg med lune trespiler, en klar kontrast til den ellers harde fasaden i glass og metall. Innenfor er det en åpen glassgård i fire etasjer, som fungerer som kantine, mottaksareal og trapperom. Hovedelementet i rommet er en enorm tretrapp til høyre for hovedinngangen. Trappen virker litt forvokst, til tross for størrelsen på rommet. Fra den sorte metallhimlingen henger det en serie av glasskuler, som lyser opp det grå rommet og gir det en lun atmosfære i høstmørket.
Den største veggen i glassgården er en innvendig fasade med vinduer mot Miljødirektoratets lokaler i nabobygget. Fasaden er kledd med en blågrå mineralull med trespiler i ask, en materialkombinasjon vi finner igjen i kantinen bak trappen, men her som lange strimler av lys bjørkefinèr som er surret i diagonaler rundt mineralullen, opplyst fra baksiden. Denne formen strekker seg oppover i etasjene og utgjør hovedelementet i interiørkonseptet.
Formen inneholder byggets auditorier, og symbolise
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

Stedet er Saupstad i Trondheim. Prosjektet er ny videregående skole inkludert flerbrukshall, noe som har løftet totalkostnaden til over en milliard kroner.
Arkitektur N 06.12.2018
Det er i bunn og grunn to prinsipper å drive en arkitektskole etter, og jeg klarer aldri å bli enig med meg selv om hvilket jeg mener er best:
Arkitektur N 06.12.2018
Vega Scene i Hauskvartalet er bygget av Urbanium eiendom.
Arkitektur N 06.12.2018
God arkitektur til tross, det er selve programmeringen av Tøyen torg som er det viktigste suksesskriteriet.
Arkitektur N 06.12.2018
I august ble disse tretopphyttene montert på konstruksjoner i skogen på Gjesåsen i Hedmark. Byggmester Terje Nymoen AS har stått for bygging av hyttene, mens Armec AS har produsert stålkonstruksjonene.
Arkitektur N 06.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt