AddToAny

Inkludert i forskningen

Inkludert i forskningen
Lenge har det vært forsket på personer med utviklingshemning. Nå får de endelig være med på forskningen selv.
I februar i år ble den første vitenskapelige artikkelen med en lettlest del publisert i et forskningstidskrift her til lands. Det var artikkelen «Jeg kan!». Den handler om en studie om personer med utviklingshemning og deres erfaring med velferdsteknologi, publisert i Tidsskrift for omsorgsforskning. Artikkelen er et resultat av inkluderende forskning.
- Inkluderende forskning handler om å inkludere dem saken gjelder i forskningen. Man kan gjerne knytte det til demokratiseringsperspektiv, og at det ikke skal være noe ovenfra og ned. De det gjelder skal bidra og være med, forklarer May Østby, forsker og førstelektor ved Høgskolen i Østfold.
- Samtidig må man ikke være naive. Hvis det for eksempel skulle forskes på noe som angår meg, må det være innenfor et felt der jeg kan bidra med noe, påpeker hun.

Rekord på Idunn
Inkluderende forskning kommer gjerne nært livet folk lever, og er gjerne knyttet til menneskerettigheter og livskvalitet.
Den lettleste artikkeldelen er skrevet for å gjøre resultatene av forskningen forståelig og tilgjengelig for dem det gjelder, som er et av kriteriene i inkluderende forskning.
Forsker Østby er førsteforfatter på publikasjonen, og den lettleste delen er jobbet fram av henne og medforfatterne Ole Magnus Oterhals og Hege Bakken. Medforfatter Oterhals har selv en utviklingshemning, og han har vært med i alle fasene av forskningen. Responsen lot ikke vente på seg. På kort tid ble artikkelen den mest
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

NHF Hadeland og andre aksjonister med assistansebehov klarte å få kommunestyret til å snu i saken om den omstridte tjenestekonsesjonen for brukerstyrt personlig assistanse i Gran kommune i Innlandet.
Handikapnytt 22.06.2021
Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) krever at Abid Raja kommer på banen og svarer på hvordan funksjonshemmede skal kunne delta i demokratiet når de fratas nødvendig assistanse.
Handikapnytt 22.06.2021
Innstramninger i ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Gran kommune har satt sinnene i kok blant innbyggere med nedsatt funksjonsevne.
Handikapnytt 21.06.2021
Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes er blant de ti finalistene som juryen har blinket ut til å kunne vinne Skamløsprisen for 2021.
Handikapnytt 21.06.2021
Skal du nå til topps som para-idrettsutøver, må du være forberedt på å trene like hardt og mye som elite-idrettsutøvere uten funksjonsnedsettelse.
Handikapnytt 21.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt