LO-Aktuelt
17.02.2018
98 av 100 lærlinger innenfor bygg, elektro og industri er gutter. Hva kan vi gjøre med det?
På slutten av 1800-talet sto Clara Zetkin og Rosa Luxemburg opp for kvinners rett til arbeid. Rett etter annen verdenskrig argumenterte Simone de Beauvoir for det samme. Frihet som uløselig knyttet til arbeid og det å kunne forsørge seg selv. Med bakgrunn i kvinnenes krigsinnsats, var Simone de Beauvoir selv overbevist om at det kun var snakk om kort tid før kvinner og menn deltok i arbeidslivet på samme måte.
Slik gikk det ikke. Selv om kvinner i Norge, rett etter Island, har oppnådd den høyeste yrkesdeltakelsen i OECD-området, har vi den høyeste andelen kvinnedeltid og et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked, spesielt i det yrkesfaglige feltet. Yrkesfagene er segregerte på en måte som særlig opprettholder det kjønnsdelte arbeidslivet. Mens fag som bygg, elektro, industri og transport er fullstendig mannsdominerte, er helse- og omsorg- og barn- og ungdomsarbeiderfagene tilsvarende kvinnedominerte. Kun fem-seks prosent av de som blir bilmekanikere og elektrikere er jenter.
Hvorfor skal vi bryte denne kjønnsskjevheten? Først og fremst fordi det begrenser unge menneskers frihet. Noe som igjen bidrar til yrkesfag
Les opprinnelig artikkelSlik gikk det ikke. Selv om kvinner i Norge, rett etter Island, har oppnådd den høyeste yrkesdeltakelsen i OECD-området, har vi den høyeste andelen kvinnedeltid og et sterkt kjønnsdelt arbeidsmarked, spesielt i det yrkesfaglige feltet. Yrkesfagene er segregerte på en måte som særlig opprettholder det kjønnsdelte arbeidslivet. Mens fag som bygg, elektro, industri og transport er fullstendig mannsdominerte, er helse- og omsorg- og barn- og ungdomsarbeiderfagene tilsvarende kvinnedominerte. Kun fem-seks prosent av de som blir bilmekanikere og elektrikere er jenter.
Hvorfor skal vi bryte denne kjønnsskjevheten? Først og fremst fordi det begrenser unge menneskers frihet. Noe som igjen bidrar til yrkesfag