AddToAny

- Ikke grunnlag for å si at triggerpunkter finnes

- Ikke grunnlag for å si at triggerpunkter finnes
Det mangler forskning som viser at behandling av triggerpunkter virker, ifølge idrettsprofessor Kari Bø. Noen kobler triggerpunkter til muskelknuter, men hva er nå det? Det er i hvert fall ikke knuter i muskelen.
Et triggerpunkt er en populærbetegnelse på spesielle punkter på huden som føles ømme og irriterte når man trykker på dem.

Og begrepet triggerpunkt ble innført på 1980-tallet. Og i dag tilbyr både kiropraktorer og fysioterapeuter denne typen behandling av folks muskler.

Tanken er at dersom man trykker på triggerpunktene, eller stikker nåler i dem, kan det gjøre at spente muskler slapper av. Men virker slik behandling?

Fysioterapi

Fysioterapi brukes både for å forebygge skader, for folk med muskel- og leddsykdommer og til rehabilitering etter for eksempel skader og operasjoner.

Den viktigste behandlingen er trening tilpasset pasienten. I behandlingen brukes øvelser, trening, elektroterapi, varme- og kuldebehandling for å påvirke vevet. Dessuten brukes avspenningsteknikker, hvis avspenning er målet med behandlingen.

Kilder:

Store norske leksikon, om fysioterapi

Det finnes det ikke god nok dokumentasjon på, mener Kari Bø.

Hun er rektor og professor ved Norges idrettshøgskole.

- Det er helt sikkert ikke forsket ferdig på det, og det pågår en stor diskusjon om triggerpunkter.

- Blant fysioterapeuter er det mange som mener at triggerpunkter finnes, men det er ikke klart om de gjør det, sier hun til forskning.no.

- For dårlige studier

- Det er lite samsvar mellom hva ulike terapeuter klarer å identifisere hos pasienter. Hvis to terapeuter ikke vet hvilket punkt de leter etter og vurderer samme pasient, er det lite samsvar i lokalisasjon av triggerpunkter, sier Bø.

Bø viser til en oversiktsartikkel i tidsskriftet Rheumatology som konkluderte med at teorigrunnlaget for triggerpunkter ikke var godt nok.

Riktignok fant en av studiene i oversikten - der forskerne brukte ultralyd i undersøkelse av ni pasienter - noen endringer i pasienters muskler, ifølge Bø.

- Men oversiktsartikkelen konkluderte med at studiene ikke var metodisk gode nok, og at de ikke gir grunnlag for å si at det finnes triggerpunkter som kan behandles for å hjelpe pasienter.

Også britiske Chartered Society of Physiotherapy omtaler triggerpunkter som et kontroversielt spørsmål.

Foreløpig har ikke forskere klart å påvise triggerpunkter i muskler, men ultralyd er det mest lovende søkeverktøyet, ifølge en annen gjennomgang fra 2018. Her hevder forskere at triggerpunkter kan kobles til migrene og spenningshodepine.

Pasientene sier det hjelper

Roar Robinson var i mange år fysioterapeut for herrelandslaget i fotball. Nå eier han Hans & Olaf Fysioterapi i Oslo og underviser på mastergradsstudiet i manuellterapi ved Universitetet i Bergen.

Robinson er kjent med diskusjonen om triggerpunktenes eksistens og vet at det mangler god dokumentasjon på at det han kaller bløtvevsmassasje, hje

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt