AddToAny

- Ideen bak er den samme

- Ideen bak er den samme
Humanistisk konfirmasjon har gått fra fordømmelse til stort sett å være et helt legitimt ungdomsvalg.
Men hele veien har det handlet om å gi unge en mulighet til å tenke over sine verdier og hva de står for - og ikke minst en høytidelig markering.

Jeg er ikke sikker på om jeg ville gjort det igjen, sier Grethe Elisabeth Sitter (60).

For 45 år siden var hun en av fire ungdommer i Namsos, som ble borgerlig konfirmert, som det het den gang. Det som skulle være noe fint, ble en belastning. Underveis i kurset ble hun og de andre konfirmantene hengt ut i lokalavisen, og på konfirmasjonsdagen møtte deler av familien ikke opp. Av dem fikk hun verken gaver eller hilsen, som en stilltiende protest mot det upopulære valget. Men det var en lærerik erfaring og ble starten på voksenlivet, det å stå opp for sitt eget valg.

Mye er forandret siden den gang, og ikke minst siden den spede starten i 1951.

Kurs i godt medborgerskap

Universitetslektor og framtidig stifter av Human-Etisk Forbund, Kristian Horn, hadde lovet seg selv at hvis det ikke eksisterte et borgerlig konfirmasjonstilbud til hans datter kom i konfirmasjonsalder - ja, da ville han starte det selv. Foreningen for Borgerlig Konfirmasjon ble stiftet 19. september 1950, og 6. mai 1951 ble de første 34 ungdommene, inkludert Horns datter Kari, borgerlig konfirmert i Universitetets aula i Oslo. Forut for den høytidelige seremonien, der Oslos ordfører Brynjulf Bull holdt hovedtalen og kirke- og undervisningsminister Lars Moen var til stede, hadde ungdommene gjennomgått et sekstimerskurs i «godt medborgerskap». Kurset inneholdt elementer som forhold til foreldre/søsken/ det annet kjønn, dagliglivets jus, menneskerettigheter, hva det vil si å være voksen - og «moral, etikk, human-etikk. Om toleranse, ved Kristian Horn». Konfirmasjonskurset var påvirket av Horns idé om en skole hvor etikkundervisningen skulle være sentral og skilt fra kristendomsundervisningen.

- Kurset skulle gi ballast inn på veien til å bli voksen og medborgere, derav Borgerlig konfirmasjon. Den gang var tanken at det kanskje en gang skulle bli et offentlig tilbud, men det har Human-Etisk Forbund seinere beveget seg bort ifra. Med navneskiftet til Humanistisk konfirmasjon i 2005 ble tydelig at det handlet om livssynet, og det å tenke over verdier, holdninger, meninger og standpunkt, forteller Siri Sandberg, rådgiver for konfirmasjon i Human-Etisk Forbund.

- Men ønsket om å gi unge en mulighet til å tenke over sine verdier, hva de står for og hva som er viktig for dem, og ikke minst en høytidelig markering - det er det samme i dag som i 1951.

Voldsom utvikling

Fra 34 konfirmanter i 1951 til 13.451 i 2021 - i underkant av 20 prosent av årets kull - og til sammen over 300 000 ungdommer i løpet av disse 70 årene. Selv om ideen bak er den samme, har det vært en stor utvikling både av kurset og i hvem konfirmantene er.

- Noen tema har vært med hele tiden - som etikk og menneskerettigheter. Det har også vært noen tema som har vært med i kurset fordi man

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Da jeg var liten, lærte jeg at døden er vår fiende, og at menneskenes oppgave var ikke å forsone seg med den, men å overskride den, gjennom tanke, tro og handling.
Fri tanke 02.09.2021
Dette stod på trykk som lederartikkel i avisen Morgenbladet 11. april 1956, to dager etter at Human-Etisk Forbund (HEF) ble stiftet.
Fri tanke 16.08.2021
Ny spalte om filosofiske tema
Fri tanke 16.08.2021
TILHØRIGORDNINGEN VAR GDPR-BRUDD
Fri tanke 16.08.2021
Før sin siste tur til Afghanistan, skreiv Christian Ytterbøl (45) avskjedsbrev: til kona, dottera, den ufødde sonen sin og resten av den nære familien.
Fri tanke 16.08.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt