AddToAny

Idédugnad 2020: Balkongen - vårt nye fristed

Idédugnad 2020: Balkongen - vårt nye fristed
Pandemien har endret våre adferdsmønstre og denne våren har mange hatt hjemmekontor eller vært hjemme i karantene. Det har hjulpet på følelsen av å være innestengt å ha en balkong.
Da unntakstilstanden startet den 13. mars, så jeg for meg muligheten for lengre avbrekk fra PC-en på hjemmekontoret - helst på en skogssti - og gjerne midt på dagen. Men dagene er blitt mer intense enn jeg trodde, og timene jeg ville bruke i skogen er blitt spist opp av virtuelle møter, hastemailer og telefonsamtaler.

Men fra lunsjpausene på balkongen har jeg hørt småfuglenes sang, sett trær som knoppes og vaier i vinden, og et ekorn har løpt utrettelig opp og ned i et grantre. Jeg har sitter i alt fra vinterjakke og pledd, til luftige sommerklær, mens jeg har vinket til naboene. Jeg har fått noen fristunder.

Det er ingen grunn til å tro at dette er første gang vi rammes av en pandemi og må være hjemme mer enn før. Kan det være balkongen som kan bli vår redning mot brakkesyken?

Sosialt møtested, symbol eller treningsstudio

Balkongen forbinder hjemmet vårt med omgivelsene, gaten, parken eller skogen utenfor og kan gi følelse av frihet og et avbrekk i vår innestengte tilværelse.

I Frankrike løp en mann maraton (42,195km) på sin syv meter lange balkong (6 timer og 48 min) mens han var i karantene i mars. Folk trener med vekter eller legger ut yogamatten. I Italia ble uterommet til et omvendt amfi, da såkalte «flash mobs» underholdt med musikk fra balkongen for et spredt publikum i gårdsrommene mellom husene.

Balkongen kan gjøre alt fra å symbolisere avstand mellom den opphøyede og den som lengter eller beundrer, symbolisere makt og velstand eller være bare et sted å lufte dynen og plante blomster. Julie sto på balkongen og lengtet etter sin Romeo. Årets 17.m

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Med nykommeren Frokostdebatten ønsker NAL denne høsten å diskutere estetikk, Y-blokka og strandsoner.
Arkitektnytt 18.09.2020
Vanligvis treffes vi hjemme hos Solveig, i huset hun og ektemannen tegnet i 1960 for seg selv -og for seksti andre byggherrer i Løkenlia i Bærum.
Arkitektnytt 18.09.2020
Arkitektnytt 18.09.2020
I år feirer NIL 75-års jubileum. Hør hva noen av foreningens lojale medlemmer har å si om datid, nåtid og fremtid.
Arkitektnytt 18.09.2020
«Det har sittet langt inne å skrive denne teksten. Denne tematikken har kun få av oss hvisket om i tomme lokaler og i små rom med kjentfolk.
Arkitektnytt 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt