AddToAny

I sansenes rike

Føler du deg ekstra kresen i matveien, eller er du ofte den første til å lukte at leverposteien er i ferd med å bli gammel? Da kan det hende at du kan søke en jobb litt utenom det vanlige.
Har du noen gang tenkt på hvor mye et eple faktisk smaker? Hvilke ulike aromaer som kan fylle munnen og neseborene når du fører det mot ansiktet? Hvordan skallet kjennes mot leppene? Eller hvordan kjøttet kjennes på tunga?
Et eple smaker ikke bare eple for smaksdommerne hos matforskningsinstituttet Nofima.
Jobben er ikke noe du kan utdanne deg til. Du må bli født til den. Å kunne identifisere og skille ulike smaker, lukter og farger, er ikke så lett om du ikke har de riktige genene.

Superkraft med bismak
Kristin Enger og Anine Kallstad kan det.
De har nemlig mer enn dobbelt så mange smaksløker som andre og er supersmakere.
Det høres kanskje ut som en superkraft. Men den kommer med en bismak.
- I oppveksten fikk jeg ofte høre at jeg var sær. Jeg likte ikke leverpostei eller smør som hadde stått lenge ute på benken. Det får for meg en usmak som de fleste andre ikke kjenner, sier Kallstad.
På Nofima sitter de to, sammen med åtte andre
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NTL-magasinet

Ifølge Arbeidslivsbarometeret ønsker færre å organisere seg fordi det er for dyrt. Oppslutningen om kollektive lønnsforhandlinger øker.
NTL-magasinet 04.09.2024
- Mange av oss lever små liv, sier Monica Goksøyr (33). Det måtte hun skrive bok om.
NTL-magasinet 04.09.2024
Er det nok å melde fra til ledelsen om at noe ikke er som det skal være, for å bli ansett som en varsler? Svaret kan være både ja og nei.
NTL-magasinet 04.09.2024
- Vi har en skisse klar. Den går ut på at vi går over til en opptjeningsordning og har en lang overgangsordning, slo nestleder i LO, Steinar Krogstad fast under en diskusjon om AFP på Arendalsuka.
NTL-magasinet 04.09.2024
I skrivende stund avslutter Fellesforbundets medlemmer i SAS streiken sin. Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier de har fått innfridd alle hovedkravene sine - gratulerer!
NTL-magasinet 04.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt