NTL-magasinet
29.06.2024
Føler du deg ekstra kresen i matveien, eller er du ofte den første til å lukte at leverposteien er i ferd med å bli gammel? Da kan det hende at du kan søke en jobb litt utenom det vanlige.
Har du noen gang tenkt på hvor mye et eple faktisk smaker? Hvilke ulike aromaer som kan fylle munnen og neseborene når du fører det mot ansiktet? Hvordan skallet kjennes mot leppene? Eller hvordan kjøttet kjennes på tunga?
Et eple smaker ikke bare eple for smaksdommerne hos matforskningsinstituttet Nofima.
Jobben er ikke noe du kan utdanne deg til. Du må bli født til den. Å kunne identifisere og skille ulike smaker, lukter og farger, er ikke så lett om du ikke har de riktige genene.
Superkraft med bismak
Kristin Enger og Anine Kallstad kan det.
De har nemlig mer enn dobbelt så mange smaksløker som andre og er supersmakere.
Det høres kanskje ut som en superkraft. Men den kommer med en bismak.
- I oppveksten fikk jeg ofte høre at jeg var sær. Jeg likte ikke leverpostei eller smør som hadde stått lenge ute på benken. Det får for meg en usmak som de fleste andre ikke kjenner, sier Kallstad.
På Nofima sitter de to, sammen med åtte andre
Les opprinnelig artikkelEt eple smaker ikke bare eple for smaksdommerne hos matforskningsinstituttet Nofima.
Jobben er ikke noe du kan utdanne deg til. Du må bli født til den. Å kunne identifisere og skille ulike smaker, lukter og farger, er ikke så lett om du ikke har de riktige genene.
Superkraft med bismak
Kristin Enger og Anine Kallstad kan det.
De har nemlig mer enn dobbelt så mange smaksløker som andre og er supersmakere.
Det høres kanskje ut som en superkraft. Men den kommer med en bismak.
- I oppveksten fikk jeg ofte høre at jeg var sær. Jeg likte ikke leverpostei eller smør som hadde stått lenge ute på benken. Det får for meg en usmak som de fleste andre ikke kjenner, sier Kallstad.
På Nofima sitter de to, sammen med åtte andre