AddToAny

Hvorfor patentere - og hvem tar regninga?

En nøkkel innen innovasjonsdrevet biomedisinsk forskning er beskyttelse, skriver førsteamanuensis Jan Terje Andersen, og etterlyser både midler og kompetanse for å kunne dra nytte av forskningsresultater.
Har universitets- og høgskolesektoren, med de tilhørende kommersialiseringsaktørene, gode nok rammer for sine forskere som kan sikre utprøving og langsiktighet for sine innovasjonsprosjekter?

Det som er klart er at regjeringen uttrykker en forventning om at forskningsresultater skal tas i bruk og komme samfunnet til nytte. Jan Terje Andersen Førsteamanuensis, UiO

Det er en klar forventing om at forskning innen livsvitenskap skal gi morgendagens løsninger blant annet innen helse. Hvis vi ser på registrerte idéer hos Norges største aktør innen kommersialisering av forskning, Inven2, som eies av Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus, så er hele to tredjedeler relatert til forskning innen nettopp livsvitenskap.

Men hvordan skal det legges til rette for videre vekst og en bærekraftig forvaltning av idégrunnlaget? Hva med forutsigbarhet? Og hvem tar regninga?

Det som er klart er at regjeringens «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning» uttrykker en forventning om at forskningsresultater skal tas i bruk og komme samfunnet til nytte. Innovasjonskapasiteten må derfor økes for å utløse verdipotensialet i universitets- og høgs

Les mer

Flere saker fra Khrono

Kreves det mer for å oppnå «bestått» ved eksamen enn bokstavkarakteren E? Nei, forsikrer flere universitetsledere, men UiT-rektor, Anne Husebekk, regner med debatt om hva som skal til for å stå på eksamen.
Khrono 24.05.2020
Økonomisk-administrative fag hadde en vekst på 25 prosent i førstevalgsøkere denne våren.
Khrono 24.05.2020
Regjering og Storting må gjerne setja krav om meir relevans i høgare utdanning. Men det må gjerast med vit. Den regionale rolla til universitet og høgskular vert i dag ikkje godt nok understøtta.
Khrono 24.05.2020
Høyre og SV går sammen og berArbeiderpartiet tenke seg godt om og trekke sin støtte til Fremskrittspartiets forslag til ny finansiering av høyere utdanning.
Khrono 23.05.2020
Bittelitt flaut, synes rektor Øystein Thøgersen om at bygg overført til Statsbygg fortsatt står i 2019-regnskapet ved NHH.
Khrono 23.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt