AddToAny

Hvorfor patentere - og hvem tar regninga?

En nøkkel innen innovasjonsdrevet biomedisinsk forskning er beskyttelse, skriver førsteamanuensis Jan Terje Andersen, og etterlyser både midler og kompetanse for å kunne dra nytte av forskningsresultater.
Har universitets- og høgskolesektoren, med de tilhørende kommersialiseringsaktørene, gode nok rammer for sine forskere som kan sikre utprøving og langsiktighet for sine innovasjonsprosjekter?

Det som er klart er at regjeringen uttrykker en forventning om at forskningsresultater skal tas i bruk og komme samfunnet til nytte. Jan Terje Andersen Førsteamanuensis, UiO

Det er en klar forventing om at forskning innen livsvitenskap skal gi morgendagens løsninger blant annet innen helse. Hvis vi ser på registrerte idéer hos Norges største aktør innen kommersialisering av forskning, Inven2, som eies av Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus, så er hele to tredjedeler relatert til forskning innen nettopp livsvitenskap.

Men hvordan skal det legges til rette for videre vekst og en bærekraftig forvaltning av idégrunnlaget? Hva med forutsigbarhet? Og hvem tar regninga?

Det som er klart er at regjeringens «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning» uttrykker en forventning om at forskningsresultater skal tas i bruk og komme samfunnet til nytte. Innovasjonskapasiteten må derfor økes for å utløse verdipotensialet i universitets- og høgs

Les mer

Flere saker fra Khrono

- Vi er snille når vi sensurerer og forenkler emneoppgavene. Slik får vi studentene gjennom studieløpet, sier IT-professor Kai A. Olsen. Han etterlyser høyere strykprosent ved landets universiteter og høgskoler.
Khrono 14.11.2019
Jo Ese er ansatt som prorektor for samhandling og samfunnskontakt ved Høgskolen i Østfold.
Khrono 14.11.2019
Verken de forskningsetiske komiteene eller Universitetet i Bergen vil ta forskningsrapporten om politivold opp til ny behandling.
Khrono 14.11.2019
Fire universiteter og høgskoler har gått sammen om et felles innspill, der de ber om inntil 50 millioner kroner i året til fortsatt satsing på maritime utdanninger.
Khrono 13.11.2019
I løpet av dagen har Universitetet i Bergen kommet fram til at de råder sine utvekslingsstudenter i Hongkong om å reise hjem.
Khrono 13.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt