AddToAny

Hvordan bygge bygda

Hvordan bygge bygda
Anne Caroline Haugan i Nord-Trøndelag fylkeskommune mener urbanitet handler om menneskelig aktivitet, og at dette er like viktig i bygdene som i byene.
Landskapsarkitekten og senterpartimedlemmet Anne Caroline Haugan mener bygdeutvikling bør være et viktig ansvarsområde for landskapsarkitekter og samfunnsplanleggere, men at dette er en del av faget mange ikke er tilstrekkelig opptatt av.
- Bygdeutvikling har ikke samme status som storbyplanlegging, ikke samme kredibiliteten, sier hun. - Det er en del av faget som i for stor grad blir neglisjert. Dette kan være frustrerende. Men jeg mener det er like viktig. Publikasjoner som Arkitektnytt fyller en viktig funksjon i å få disse problemstillingene fram i lyset.
I løpet av de siste årene har man sett en vektlegging av bymessighet i stedsutvikling, selv på ganske små steder. I fagmiljøer har enkelte murret over at små plasser ønsker å bli mer urbane, også i sammenhenger der det har vært uvedkommende og krevende å få til. Ønsket om å framstå som urban har vært tidens melodi. Haugan har lagt merke til denne tendensen, men mener ikke at det urbane nødvendigvis representerer noe brudd med god bygdeutvikling.

MYE PLASS BETYR IKKE AT ALT SKAL SPRES
- Små steder trenger at funksjoner samles. Så jeg tror også det er mye riktig i denne måten å jobbe på, sier hun. - Urbanitet innebærer en viss grad av menneskelig aktivitet, og dette er jo viktig i distriktene, akkurat som i byene. Dette aspektet ved bygdeutvikling er underkommunisert. Man må samle funksjonene for å styrke sentrum. Man kan ikke la ting flyte utover, bare fordi det er mye plass. Det er ikke slik de gode rommene oppstår. Jeg tror det ligger mye bra i det å tenke bymessighet. Dette er med tanke på innhold og funksjoner, og
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Arkitektnytt ønsker alle våre lesere en god sommer med lokalt tilsnitt. La deg deg for eksempel inspirere av arkitektkontoret Fragments sanke-app, med spiselige planter fra lokalmiljøet.
Arkitektnytt 03.07.2020
Arkitektbedriftene knuser tall i koronatider. Nå meldes det om en forsiktig positivitet før sommeren.
Arkitektnytt 02.07.2020
Statens vegvesen frister med nytt reisemål for nordmenn på sommertur. I dag åpner Flye 1389 av Knut Hjeltnes Arkitekter, som del av Nasjonale turistveger-prosjektet.
Arkitektnytt 02.07.2020
Fersk rapport fra Sintef viser hvordan sosial bærekraft og blandede bomiljøer kan gi bedre botilbud for eldre i fremtiden.
Arkitektnytt 01.07.2020
Ny veileder fra Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) skal bidra til å synliggjøre klimakonsekvenser og redusere utslipp i henhold til ambisiøs klimapolitikk i hovedstaden.
Arkitektnytt 30.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt