AddToAny

HVOR LANGT GÅR UTBEDRINGSPLIKTEN?

HVOR LANGT GÅR UTBEDRINGSPLIKTEN?
Når det påvises feil og mangler i et byggeprosjekt er hovedregelen at byggherren har krav på utbedring og entreprenøren har rett til å utbedre. Uavhengig av hvem som utbedrer, må det tas stilling til hva og hvor omfattende utbedring som kan kreves. Kan man kreve det perfekte resultat? Og hvis det foreligger alternative utbedringsmetoder, kan man kreve det dyreste alternativet?
Forutsetninger for utbedringsplikten - en mangel Dersom det ved eller etter overtakelse oppdages et kontraktsavvik som entreprenøren har risikoen for, foreligger det en mangel. For eksempel at det er lagt feil type parkett eller at huset er malt blått i stedet for gult. På samme måte foreligger det en mangel dersom arbeidet ikke er faglig godt utført.

Det spiller i utgangspunktet ingen rolle om mangelen er stor eller liten, og heller ikke om det foreligger skyld eller ikke. Plikten til å utbedre er i utgangspunktet ubetinget, og mangelen skal utbedres uten at byggherren behøver å betale noe ekstra.

En viktig forutsetning for at krav på utbedring kan gjøres gjeldende, er at det er reklamert på mangelen rettidig. Dette skal skje innen rimelig tid etter at forholdet er eller burde vært oppdaget.



Utbedringsrett Utbedring er både en plikt og en rettighet for entreprenøren. Dette innebærer at byggherren i utgangspunktet ikke kan nekte entreprenøren å utbedre mangler som skyldes hans arbeid. Økonomisk vil det være mest gunstig for entreprenøren å få styre og utføre utbedringene selv Dersom byggherren avslår entreprenørens utbedring, mister byggherren sin rett til å få mangelen rettet eller å gjøre gjeldende andre misligholdsbeføyelser. Det er altså ikke mulig å få
Gå til mediet

Flere saker fra Blikkenslageren

GK blir en del av «Energy Efficiency Movement». Dette er et globalt initiativ for å øke bevisstheten om hvor viktig energieffektivitet er i kampen mot klimaendringer.
Blikkenslageren 22.10.2022
Lindab har nylig lansert Lindab Fire System Pro - et automatisk styringssystem for brann og røyk.
Blikkenslageren 22.10.2022
Instalco kjøper URD Klima Oppdal AS og URD Klima Service Oppdal AS og styrker dermed sin posisjon i Midt-Norge. Begge selskapene jobber innenfor ventilasjon, varme og kjøling.
Blikkenslageren 22.10.2022
Hilti har lansert sin nye batteriverktøyplattform, Nuron. Med Nuron får du alle verktøy på én batteriplattform.
Blikkenslageren 22.10.2022
Dokumentasjon, garantier og rekruttering står sentralt for bransjen i tiden som kommer. Det står på VBLs dagsorden, men oppgaven løses aller best ved at vi alle jobber mot felles mål.
Blikkenslageren 22.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt