AddToAny

HVOR BLIR DET AV SOMMERFUGLENE?

HVOR BLIR DET AV SOMMERFUGLENE?

Artsmangfoldet i Norge er under sterkt press. På Brønnøya i Oslofjorden er det registrert 147 rødlista arter som kan miste sine leveområder. 42 sommerfuglarter er blant dem. Den største trusselen er utbygging.

Sol, sommer og summing. Masse summing. Rundt oss i den vesle blomsterenga, suser humler fra markblomst til markblomst. Alt er egentlig idyll her ute på Brønnøya, en bilfri hytte- og friluftsperle i Asker ved Oslofjorden. Det er ikke lett å se med det blotte øye, men noe mangler.

- Lakrismjeltblåvinge er én av artene som har forsvunnet fra området. Selv om sommerfuglen fortsatt har status som kritisk truet, frykter vi at den er utryddet i Norge. Også andre steder i verden er den i ferd med å bli helt borte, sier Christian Steel, biolog og generalsekretær i Sabima, som er en miljøorganisasjon som jobber for å bevare det biologiske mangfoldet i Norge.

Også andre arter står i fare for å lide samme skjebne. Bare på Brønnøya er det registrert 147 rødlistearter: 53 billearter, 42 sommerfugler, 28 karplanter, 19 sopp og 5 lavarter. Disse trues fra flere hold, men den største trusselen er utbygging. På hytteparadiset har det vært langvarige arealkonflikter. Kampen står mellom naturhensyn på den ene siden og utbyggingsplaner på den andre.

- Artenes leveområder forsvinner, bit for bit.

Cirka hver femte art i Norge står i større eller mindre grad i fare for å bli utryddet, sier Steel.



GLOBAL MASSEUTRYDDELSE Jorda står nå overfor den sjette masseutryddelsen av arter, ifølge flere forskere. Sist dette skjedde, var da dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden.

- Arter forsvinner rundt 1000 ganger raskere enn det som er normalt. Det er menneskeskapte endringer som truer eksistensen til verdens naturmangfold, sier Eivin Røskaft, evolusjonsbiolog ved NTNU.

Tap av leveområder, klimaendringer, forurensing, havforsuring, overhøsting og fremmede arter får katastrofale følger for mange dyr, fugler, fisk, insekter og planter. På verdensbasis er 22 784 arter utrydningstruet i 2015, ifølge Verdens Naturvernunion (IUCN). Det vil si at av de totalt 77.340 artene som IUCN har vurdert, står nesten én av tre i fare for å dø ut.

- Det vil ta millioner av år å få tilbake det artsmangfoldet vi nå mister. I mine verste stunder er jeg veldig pessimistisk. Jeg synes synd på barnebarna mine. 200 år fram i tid, tror jeg naturmangfoldet på jorda er veldig magert, sier Røskaft.

- Er det mulig å stanse masseutryddelsen?

- For å bremse eller stanse artstapet, må det gjøres drastiske grep globalt. Det kreves mye politisk mot å prioritere naturen over kortsiktige menneskelige behov og økonomiske interesser. Hvis kunnskapsnivået og handlekraften blant politikere og folk flest ikke øker, vil artstapet bare akselerere.



2355 NORSKE ARTER TR

Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Mestring og lek står i sentrum når Barnas Turlag Stadlandet arrangerer surfekurs.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Fyrstene av Finntjern - Lars Elling ? Bok
Fjell og Vidde 14.06.2024
Innimellom kan jeg få følelsen av å befinne meg ombord på Titanic. Alle har innsett at noe alvorlig er i ferd med å skje. Samtidig fortsetter musikken på full guffe.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Sota Sæter DNT ligger i Breheimen og har de siste årene blitt kjent for sin satsing på mat og en FjellPride-feiring det går gjetord om. Ved Liavatnet i Skjåk ligger de 10 bygningene som utgjør den over 100 år gamle setra. Her tryller vertskapet frem de lekreste retter.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Min søster bor på en øy i et krokete sund ved havet.
Fjell og Vidde 14.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt