AddToAny

Hvilke studier kan redusere kapasiteten?

Det mangler lærere og helsepersonell, på hvilke områder kan vi klare oss med færre utdannede, spør Karl Øyvind Jordell.
Høyre fremmer nå en 10-årig realfagsstrategi, utgangspunktet er et innlegg på Khrono 5.2. fra universitetsrektorene Svein Stølen og Anne Borg samt NHO-direktør Ole Erik Almlid, om behovet for teknologer og realister, herunder realfagslærere. Som Høyres talsmann Jan Tore Sanner sier: «Når akademia og næringslivet går sammen og slår alarm, er det verdt å lytte.» Anliggendet er forsterket gjennom et opprop fra ikke mindre enn seks organisasjoner: Abelia, Tekna, Nito, Fellesforbundet, Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og IKT-Norge. NHOs kompetansebarometer fremhever også behovet for ingeniører og IKT.

«På hvilke områder kan vi klare oss med færre utdannede?», spør Karl Øyvind Jordell.

Men det er ikke bare realfag og teknologi som volder bekymring. Med utgangspunkt i et oppslag i Khrono hadde Klassekampen 8.2. en artikkel om svak rekruttering til faget nordisk ved universitetene, overskriften var 'en farlig utvikling'. Khrono har også rapportert om nedgang i søkningen til historie og engelsk og svak rekruttering til fransk. Helsepersonellkommisjonen er edruelig og legger til grunn at personalveksten i den sektoren ikke kan øke særlig mye, selv om det hevdes at vi vil mangle 28000 sykepleiere i 2035. Og vi mangler lærere, selv om vi ikke mangler så mange som Utdanningsforbundet hevder.

Det blir mildt komisk med så mange alarmer, fra aktører som sitter på hver sin tue. Jeg har derfor forsøkt å få et bilde av helhetssituasjonen. Ett utgangspunkt er søkningen til høyere utdanning de to siste årene.

Av de fagområder som økte i 2021, var jus i en særstilling, med en økning på 37,4 prosent. Fem fag-grupper økte med mer enn den generelle økningen, som var på 2,2 prosent: Øk.adm, mediefag, landbruk, språk og teknologiske fag økte med fra 8 til 4 prosent.

I 2022 var det en generell nedgang i søkningen på 12,4 prosent. Tre faggrupper sank bare med 3-6 prosent: Øk.adm, teknologiske fag og informasjonsteknologi. Fem fag-grupper sank med 10-11 prosent, altså litt mindre enn den generelle nedgangen: Idrett, estetiske fag, realfag, lærerutdanninger og landbruk. Jus hadde da en nedgang på 16 prosent.

To faggrupper har altså hatt relativ fremgang i begge årene: Øk.adm og teknologiske fag; dessuten landbruk, som imidlertid bare har 600 studieplasser. Situasjonen skulle dermed være ganske god for ingeniører. At økonomisk-administrative fag tiltrekker seg mange, kanskje for mange, mener jeg har vært en langvarig tendens. NHOs Almlid kan kanskje gjøre her, ved å dempe lønnsveksten for økonomer, og øke den for ingeniører og sivilingeniører.

Det har lenge vært en bekymring at for få velger yrkesfag på videregående. Dette har bedret seg, men NHO fremhever fortsatt behovet for lærlinger. Så problemene i høyere utdanning må løses ved at studentene fordeler seg på en mer gunstig måte mellom fagene - spissformulert at færre studerer øk.adm.

Spissformulert på en annen måte er spørsmålet: På hvilke områder kan vi klare oss med færre utdannede? Da ligger samfunnsfagene tynt an. Staten vil fungere med færre statsvitere, samfunnet vil gå rundt med færre sosiologer, økonomien er knapt avhengig av mange samfunnsøkonomer. En annen gruppe som ligger tynt an, er lærerne. Vi vet at en del skoler har vært drevet i mange år med mange lærere som ikke har fullgod utdanning. I mange fag på lavere trinn går det så noenlunde rundt hvis man ligger en lekse foran elevene. Å undervise er i mange sammenhenger nemlig en nokså alminnelig virksomhet; tilsvarende er det å passe barn i barnehager ikke nødvendigvis noe som krever lang utdanning.

Neida, det er ikke slik det bør være i skoler og barnehager; tilsvarende vil samfunnet ha nytte av perspektiver fra samfunnsfagene. Men når alarmene går og det er 'en farlig utvikling' på mange tuer, må vi se på hvilke tuer vi kan klare oss med færre.

I denne sammenhengen kommer en gruppe lærere, nemlig småskolelærere, i en særstilling. Vi kan nemlig importere yrkesutøvere i nesten alle nevnte gruppene. De lærere som har ansvaret for den første lese- og skriveopplæringen, kan vi imidlertid ikke importere, med mulig forbehold for svensker som behersker svorsk. Men de mangler lærere i Sverige. Det gjør de i Danmark også, og danskene snakker dessuten for utydelig til at man kan slippe dem løs på førsteklassinger. Småskolelærerne er altså tilnærmelsesvis uerstattelige - også fordi de ikke kan ligge en lekse foran; til begynneropplæringen kreves innsikt i en særlig metodikk.

Image-text:

Når alarmene går og det er 'en farlig utvikling' på mange tuer, må vi se på hvilke tuer vi kan klare oss med færre, skriver Karl-Øyvind Jordell. Bildet viser studenter på humaniora-fag ved UiO ved semesterstart. Foto: UiO

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Forskerforum 10.06.2024
Nav dyttar ofte folk mot digitale kanalar, sjølv når det er openbert at dei ikkje greier å bruke dei. Det seier forskar Sara Hofmann, som heller kaldt vatn i blodet på teknologioptimistane.
Forskerforum 10.06.2024
Forskerforum 10.06.2024
Skadelig påvirkning på nett utøves av både fremmede stater og rent kommersielle aktører. Det er et kaos, sier Eskil Grendahl Sivertsen.
Forskerforum 10.06.2024
Å tenke høyt sammen med en håndverker mens hånden stryker over stålplatene på et gammelt skipsskrog, det er forskning for Håkon Sandåker.
Forskerforum 10.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt