AddToAny

Hva vi ikke vet om koronaviruset

Hva vi ikke vet om koronaviruset
KRONIKK: Koronapandemien har utfordret den globale helseforskningen, og tvunget oss til å produsere ny kunnskap i et rasende tempo. For flere sentrale spørsmål trenger vi bedre kunnskap for å forstå pandemiens videre utvikling.
I løpet av et halvt år har sentrale spørsmål av betydning for å forstå koronaviruspandemien vært gjenstand for forskning i et tempo uten sidestykke i helseforskningens historie.

Mye ny kunnskap er opparbeidet, men samtidig står flere aspekter ved koronapandemien fortsatt ubesvart.

Hvor mye kan vi åpne opp?

Verdenssamfunnet har kjempet tappert mot viruset. Med noen unntak valgte de fleste land inngripende tiltak i håp om å etablere kontroll over virusets spredning og effekter. De fleste høyinntektsland har nå oppnådd en viss kontroll. Det typiske bildet er at landene opplever noen titalls tilfeller om dagen, og gradvis letter på de strengeste tiltakene.

I Norge balanserer vi hele tiden mellom smitteverntiltak og frihet. Den varme sommeren har vært travel for Oslo-politiet. Folkehelseinstituttet har tidlig påpekt (pdf) at kontroll av sykdommen har vært avhengig av solidariteten mellom dem som bærer mesteparten av tiltaksbyrden (de unge) og dem som bærer mesteparten av sykdomsbyrden (de eldre).

Utfordringen verden står overfor er å finne en balanse mellom et mest mulig normalt liv og beredskapen som kreves for å reagere hurtig og effektivt på økende smitte. Testing, isolering, smittesporing og karantene av nærkontakter (TISK-strategien) etter hvert positive tilfelle står sentralt for å kunne oppnå tilnærmet normal samfunnsaktivitet i pandemien.

Andre land og regioners erfaringer viser imidlertid at virusets spredning raskt kan overskride kapasiteten som trengs for å opprettholde kontroll med sosial distanse, testing og smittesporing. Enkelte har advart mot at for raske gjenåpninger vil føre til oppblomstringer av viruset, nye store utbrudd og klynger av smitte, og at landene igjen vil måtte stenge ulike samfunnsarenaer.

Vi er nå vitne til de første landene og regionene som passer denne beskrivelsen. I Spania har regjeringen måttet stenge to regioner etter nye utbrudd, og i Australia stengte storbyen Melbourne i minst 6 uker fra 8. juli. I de fleste delstatene i USA peker smittetallene i feil retning og California valgte å stenge igjen 13. juli for oppnå kontroll.

Hvilke tiltak fungerer i samfunnet?

En viktig debatt har handlet om hvilke smittevernti

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Marianne forsker på barn som levde for veldig lenge siden.
forskning.no 18.09.2020
Boris Johnson la denne uka fram en omstridt lov i Underhuset som overkjører deler av skilsmisseavtalen med EU. Reaksjonene fra EU har vært skarpe.
forskning.no 18.09.2020
KRONIKK: Angstdempende medisiner er i dag ofte førstevalg ved angst, men to nye studier viser at behandlingen med kognitiv atferdsterapi fungerer og har varig effekt.
forskning.no 18.09.2020
Forskerne søkte etter radiosignaler av kunstig opprinnelse.
forskning.no 18.09.2020
Hvorfor sover vi egentlig? Kanskje er det for å drive hjernevask i vår store aktive hjerne.
forskning.no 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt