AddToAny

Hva skal vi gjøre med de som ikke vil gå på skolen?

Hva skal vi gjøre med de som ikke vil gå på skolen?
Skjerp deg! Du skjønner vel at du må gå på skolen? Slike reaksjoner får ofte barn og ungdom som ikke vil gå på skolen. Det hjelper dem ikke det minste. Siw Ellen Jakobsen journalist - Skolevegring er et økende problem.
Men det er et problem som går under radaren, sier Terje Ogden, forskningsdirektør ved Senter for studier av problematferd og innovativ praksis (Atferdssenteret).

Vi har ingen oversikt over hvor mange barn og unge som ikke kommer seg på skolen. Fraværet er ofte kamuflert som sykemeldinger, bortforklaringer og skolenes dårlige registreringsrutiner, mener han.

En i hver klasse

Trude Havik, forsker ved Universitetet i Stavanger, mener at problemet er mye større enn vi tror. Hun leverte i 2015 en doktorgrad om temaet skolevegring. Hennes studie tyder på at det fins én skolevegrer i hver klasse.

- Dette er et problem som forsvinner i sprekker i gulvet, også i forskningen. Andre tema, som frafall, skulk og mobbing, har overskygget dette, mener Ogden.

Angst og uro

Atferdssenteret satte problemstillingen på dagsordenen da de inviterte til et to dagers fagkonferanse 15. og 16. november. Dit inviterte de blant andre svenske forskere og praktikere som jobber mye med problemstillingen.

Peter Friberg er opplæringsansvarlig og veileder ved Magelungen utviklingssenter i Sverige. Det private foretaket har siden i 2008 arbeidet med å utvikle et forskningsbasert behandlingssystem som skal hjelpe barn og ungdommer som ikke kommer seg på skolen.

Vi vet nå mye mer om hvem disse elevene er, hvorfor de ikke går på skolen og hvordan de best kan hjelpes, mener Friberg.

- Skolevegring handler i stor grad om uro og angstproblematikk, slår han fast.

Vondt i magen

Det han kaller hemmasittare er el

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Vannkvaliteten i mange norske havner er dårlig fordi sedimentene på bunnen inneholder forurensninger. To prosjekter i Trondheim og Hammerfest viser at de forurensede sedimentene kan forvandles til verdifulle strandtomter.
forskning.no 25.10.2020
Global oppvarming har fått skylda for isfrie fjorder på Svalbard de siste årene. Men er det virkelig varmere vær som er årsaken? Nyere forskning viser at det er vinden som har skylda.
forskning.no 25.10.2020
Behovet for varsling av flom og jordskred i Nicaragua er minst like stort som behovet for snøskredvarsling i Norge.
forskning.no 25.10.2020
Forurensningsproblemer i bunnsedimenter i fjorder og havner bør primært løses med lokalt tilpassede tiltak. Dette er en av de foreløpige konklusjonene fra et stort forskningsprosjekt på NGI.
forskning.no 25.10.2020
Trenger du hjelp til å mestre aggresjonen din? Da har du få tilbud å velge mellom. Det finnes kun 18 åpne tilbud i Norge til dem som selv søker hjelp til å mestre slike problemer.
forskning.no 25.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt