AddToAny

Hva om verden virkelig går under?

Hva om verden virkelig går under?
Det kommer sannsynligvis til å gå bra denne gangen. Men hva om verden virkelig går under, er vi tilstrekkelig forberedt til å kunne «restarte» sivilisasjonen igjen? Noen har tenkt tanken.
De stolte ikke på noen, og slett ikke på myndighetene. De bunkret hermetikk og hyssing, gravde ganger under plenen og arrangerte nattlige katastrofeøvelser med ungene på slep. Realityserien «Doomsday Preppers» var god underholdning for noen år siden. De forberedte seg på det aller verste - og vi lo.

Men - hva om verden virkelig går under?

Du har sikkert tenkt tanken tidligere, og kanskje lagt noen vage planer. Kanskje har du fire hermetikkbokser i kjellern, litt vakuumpakket kaffe og noen liter vann?

Ok, la oss si at du overlevde en global katastrofe. La oss si at du har spist opp hermetikken. Hva gjør du nå?

Det avhenger delvis av hva som førte til kulturens undergang.

Verdens undergang: Atomkrig

Gikk den under i en fullskala atomkrig, eller, like ille, ble truffet av en velvoksen meteor, vil din situasjon ta seg noe annerledes ut, enn om den - for å ta et nærliggende eksempel - forsvant i en dødelig pandemi.

De første variantene ville etterlatt deg en iskald, mørk verden av forkullede ruiner og radioaktivt glass.

Men en god del folk vil alltid overleve, uansett. «Fluer, rotter og mennesker», sa min foreleser i biologi, «du blir ikke kvitt dem, hvor hardt du enn prøver». Så det vil alltid være noen her. Kanskje hundre stykker, spredt over kloden? Kanskje 100 000 - eller ti millioner?

Du er uansett en av de heldige, og må nå skynde deg å finne det som måtte være igjen av mat, bensin og fungerende fasiliteter.

Det meste av dette vil forsvinne med tiden - og ikke bare om andre kom før deg. Det er mange som raider Rema, Dressmann hadde bare et begrenset antall ullgensere og bassenget under asfalten på Esso har også en bunn. Så den fete bilen du fant i din nabos garasje, vil du bare ha glede av så lenge - og er den elektrisk, antagelig enda kortere.

Problemet ditt er at selv om du har vært flink, og sikret deg det nødvendige, vil det likevel forsvinne med tiden. Maskiner går i stykker, klær slites ut.

Du kan egentlig bare begynne å forberede deg på en reprise av steinalderen. Eller, hvis du finner litt såkorn - din private utgave av jernalderen? Men den er også utstyrt med holdbarhetsdato. Noen kjenner kanskje historien om den norrøne bosetning på Grønland? Vikingene slo seg til de på 900-tallet, og de siste av deres etterkommere forsvant på 1400-tallet. Blant sporene de etterlot seg, var kniver slipt helt inn til skaftet. Det er vanskelig å leve, hvis du ikke kan utvinne jern.

Kunnskap blir en verdifull ressurs.

Verdens undergang: Pandemi

Gikk verden derimot under som følge av et virus, med nær hundre prosent både smittsomhet og dødelighet, kan du - så fremt du overlever og oppnår immunitet - senke skuldrene litt mer. Vent noen år, la epidemien brenne ut - og ta så for deg.

Du lever nå p

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt