Norsk Landbruk
06.02.2025
Etter flere år med forholdsvis stabile tall for andelen storfe som kommer til slakteriet med problematiske mengder møkk i pelsen, økte plutselig antallet markant i 2023.
Statistikk fra Animalia viser at 63 prosent av norske storfebønder utelukkende leverte reine dyr til slakteriet i 2023. Dette er en betydelig nedgang fra året før, da andelen var på 70 prosent. I 2024 hadde denne andelen steget noe igjen, til 65 prosent. I 2023 leverte 18 prosent kun ett eller to dyr som kvalifiserte til hygienetrekk, og i 2024 var dette tallet 19 prosent.
- At det blir med ett eller to skitne dyr, kan skje, og det er ikke noe vi i utgangspunktet ser på som et stort problem, forteller Janne Holthe, som er spesialveterinær i avdelinga for Mattrygghet i Animalia.
Samtidig leverte to prosent av besetningene mer enn ti skitne dyr i kategori to.
- Møkkete slaktedyr er både et hygieneproblem inne på slakteriene, som må iverksette ekstra tiltak for å sikre at det ikke følger med farlige mikroorganismer i kjøttet, og det er også et dyrevelferdsproblem i de besetningene hvor dyra er møkkete over tid, forklarer Holthe.
Hun forteller at skitt og urin i pelsen kan forårsake gnag og irritasjon, som kan være smertefullt for dyra og gi sår og betennelser.
- I tillegg kan det forringe kvaliteten på skinnet. Huder fra Norge er ettertraktet og bidrar til å gi bonden en merverdi for slaktet. Hvis huden har sviskader og arrvev, taper den seg i verdi, sier hun.
ØKT FOKUS PÅ SLAKTERIET
Ifølge Holthe er årsaken til økninga i levering av møkkete dyr, sammensatt.
- For det første har slakteriene hatt et økt fokus på korrekt bedømming av hva som er skitne dyr, og det har blitt satt inn tiltak for å sikre at vurderingene er så like som mulig mellom slakteriene, sier hun.
Slakteriansatte har blant annet gått gjennom et obligatorisk e-læringskurs, og de enkelte slakterienes møkkbedømming
Gå til mediet- At det blir med ett eller to skitne dyr, kan skje, og det er ikke noe vi i utgangspunktet ser på som et stort problem, forteller Janne Holthe, som er spesialveterinær i avdelinga for Mattrygghet i Animalia.
Samtidig leverte to prosent av besetningene mer enn ti skitne dyr i kategori to.
- Møkkete slaktedyr er både et hygieneproblem inne på slakteriene, som må iverksette ekstra tiltak for å sikre at det ikke følger med farlige mikroorganismer i kjøttet, og det er også et dyrevelferdsproblem i de besetningene hvor dyra er møkkete over tid, forklarer Holthe.
Hun forteller at skitt og urin i pelsen kan forårsake gnag og irritasjon, som kan være smertefullt for dyra og gi sår og betennelser.
- I tillegg kan det forringe kvaliteten på skinnet. Huder fra Norge er ettertraktet og bidrar til å gi bonden en merverdi for slaktet. Hvis huden har sviskader og arrvev, taper den seg i verdi, sier hun.
ØKT FOKUS PÅ SLAKTERIET
Ifølge Holthe er årsaken til økninga i levering av møkkete dyr, sammensatt.
- For det første har slakteriene hatt et økt fokus på korrekt bedømming av hva som er skitne dyr, og det har blitt satt inn tiltak for å sikre at vurderingene er så like som mulig mellom slakteriene, sier hun.
Slakteriansatte har blant annet gått gjennom et obligatorisk e-læringskurs, og de enkelte slakterienes møkkbedømming