AddToAny

Hva bør du vite om tjenestepensjon? FORHANDLINGER OM SÆRALDERSGRENSENE GJENOPPTAS

Det er stor forskjell på de ulike tjenestepensjonsordningene i offentlig og privat sektor. Hvilken pensjonsordning du har vil ha betydning for hvor mye du får i alderspensjon, og for uførepensjon, dersom du skulle være så uheldig å bli ufør. I 2018 strandet forhandlingene om ny særalderspensjon. Hovedutfordringen var å få et godt nok nivå på pensjonen.
... Forhandlingene mellom partene i offentlig sektor og arbeidsministeren forventes gjenopptatt i løpet av kort tid. De fleste helsefagarbeidere og hjelpepleiere jobber i sykehjem, på sykehus eller ved andre institusjoner som er drevet av det offentlige. Men ikke alle gjør det. Noen jobber også i institusjoner drevet av private aktører. Og det kan få stor betydning for pensjonen din. Derfor må du være spesielt oppmerksom på hvem som driver institusjonen du jobber i. Er du i tvil, still spørsmål. Hva slags pensjonsordning har vi? Har vi noen forsikringsordninger? Vær særlig på vakt dersom driften ved enheten du jobber i blir konkurranseutsatt, og en privat aktør overtar. Et spørsmål som aldri ble stilt kan fort koste deg tusenvis av kroner i tapt pensjon.
Det er stor forskjell på de ulike tjenestepensjonsordningene i offentlig og privat sektor. Hvilken pensjonsordning du har vil ha betydning både for hvor mye du får i alderspensjon når du blir gammel, og på størrelsen på uførepensjonen din, dersom du skulle være så uheldig å bli ufør. Og visste du for eksempel at dersom du har offentlig tjenestepensjon vil du kunne få uførepensjon med en uføregrad på bare 20 prosent, mens det ellers som regel kreves en uføregrad på 50 prosent?
Heller ikke ytelsene til dine etterlatte, dersom du skulle falle fra, er de samme i offentlig og privat sektor. Og kanskje det viktigste for deg som er helsefagarbeider eller hjelpepleier: Det er bare ansatte med offentlig tjenestepensjon som har mulighet til å gå av med særalderspensjon. Blir driften privatisert, eller bytter du jobb, kan du dermed miste denne muligheten.
Det finnes en rekke ulike regelverk, og de er alle svært komplekse. Det er ikke blitt enklere etter alle endringene som er foretatt de siste årene. Både i folketrygden og i offentlig tjenestepensjon er det ulike regler for opptjening av alderspensjon, avhengig av hvilket år du er født. Og det bare for å nevne noen av endringene.

Hva slags pen
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

- Dette er en anerkjennelse av at fagskolen vil spille en viktig rolle framover og at det ikke er nødvendig å ta høyskoleutdanning for å møte behovene i tjenestene på en god måte.
Helsefagarbeideren 21.05.2024
Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt