AddToAny

- Horribelt at vi har et system som ikke evner å redusere ventetiden i domstolene

- Horribelt at vi har et system som ikke evner å redusere ventetiden i domstolene
Anders Anundsen er Frps lengstsittende justisminister. I sin nye jobb som advokat møter han stadig seg selv i døren, forteller han.
Men først litt om ferien: I sommer tok Anders Anundsen med seg femten bikuber på ferie.

- Jeg har kjøpt meg et gammelt småbruk på 174 mål, vi snakker typen falleferdig. Og så har jeg begynt å røkte bier. Det er en veldig morsom hobby. Du må være veldig konsentrert, og så kan du snakke med dronningen nede i kuben, du får løst en del juridiske problemer, flirer han.

I fjor sommer hadde han fire-fem kuber og fikk 140 kilo honning. I år plasserte han sine femten bikuber på en henger og tok dem med på sommerferie.

- Så kunne de få sanke lynghonning, mens jeg koste meg i vannpytten nedenfor!

Tidligere justisminister Anders Anundsen (44) fikk i januar i år advokatbevilling, etter å ha vært fullmektig siden han gikk av som statsråd i desember 2017. Han var justisminister for Frp i tre år og tre måneder, og satt lenger enn de andre seks Frp-justisministrene til sammen.

Som advokat i Advokatfirma Lønnum, som holder til på Vinderen i Oslo, jobber han særlig med avtalerett, forvaltningsrett, selskapsrett, plan- og bygningsrett, tvisteløsning og myndighetskontakt.

Han forteller at han selv valgte å gå av som statsråd grunnet private forhold.

- Jeg valgte å prioritere familien på grunn av et alvorlig sykdomstilfelle. Da fikk jeg tid til å tenke gjennom prioriteringene i livet. Barna så faren sin mer på TV enn hjemme, så jeg synes prisen ble for høy. Det kostet litt å ta beslutningen om at nå var det slutt, men jeg har ikke angret.

- Hvorfor valgte du å bli advokatfullmektig da du sluttet som statsråd?

- Samtidig som jeg jobbet masse med politikk, var lærer og etablerte familie, kjempet jeg meg gjennom jusstudiene. Jeg hadde bestemt meg for å bli advokat lenge før jeg ble heltidspolitiker, årevis før jeg forlot regjeringen. Du kan si det er et ganske stort hopp fra å være justisminister, og direkte eller indirekte leder for bortimot 35.000 mennesker, til å bli advokatfullmektig på et lite advokatkontor. Men jeg tenkte at det ville ikke bli noe enklere om jeg utsatte det, og så gir jo advokatyrket en voldsom fleksibilitet og mange muligheter, sier Anundsen.

Læringskurven som justisminister er brå og ekstremt bratt, og ting skjer veldig raskt, forteller han.

- Selv om du faglig kan være godt forberedt på politikken, som er allmenn, så er læringskurven nesten unik. Du trer inn og ut på en like brutal måte. Fra intet til alt, og fra alt til intet. Det var litt sånn som advokatfullmektig; der var også læringskurven bratt, og jeg er ikke ferdig med den ennå, det er stadig nye områder som dukker opp. Hver klient er ulik, hver motpart er ulik, det er en spennende diversitet som jeg trives veldig godt med.

- Har du gjort deg noen erfaringer som

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Ny virtuell avdeling opprettes i oktober for å unngå restanser fra korona-nedstengningen.
Advokatbladet 18.09.2020
En 22 år gammel mann som hadde sex med to 14 år gamle jenter, ble i lagmannsretten dømt til å betale jentene oppreisning. Nå har Høyesterett opphevet deler av dommen.
Advokatbladet 18.09.2020
- Å legge om samfunnets infrastruktur til nye energikilder er komplekse prosesser som bare lar seg gjennomføre i et velregulert format. Advokater og jussen er viktige premissgivere inn i dette.
Advokatbladet 18.09.2020
En organisasjonsadvokat avslo å gi rettslig bistand til et medlem på bakgrunn av et regelunntak som det ikke var opplyst om på organisasjonens nettsider. Advokaten får kritikk av Disiplinærnemnden.
Advokatbladet 17.09.2020
Bruken av advokatverger på offentlig salærsats bør innskrenkes kraftig, mener Justisdepartementet. Advokatforeningen hevder følgene kan bli katastrofale for syke og vergetrengende mennesker.
Advokatbladet 17.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt