AddToAny

HK-lederen avviser nulloppgjør: Lønna må opp i år

HK-lederen avviser nulloppgjør: Lønna må opp i år
Lønna må opp i år Martin Guttormsen Slørdal I årets lønnsoppgjør må vi ha et generelt tillegg til alle, sier HK-leder Trine Lise Sundnes. I fjor fikk mange arbeidstakere nada, niks og ingenting i lønnsøkning.
Og på grunn av høy prisstigning endte mange opp med reallønnsnedgang, altså mindre penger å rutte med enn året før. Sånn kan det ikke bli i år, mener HK-leder Trine Lise Sundnes.

- Det går en grense et sted. Det kan være gode grunner til å ha moderate lønnsoppgjør slik som i fjor, hvor arbeidsløsheten var stor. Vi vil bidra til å få den ned, men når prisstigningen ble så høy, kan vi ikke sitte stille og se på at det blir reallønnsnedgang i år etter år. Skal vi komme i mål i år, kommer jeg til å argumentere sterkt for at vi skal kreve et generelt tillegg til alle, sier hun til HK-Nytt.

Ikke nulloppgjør

Førstkommende tirsdag møtes LOs representantskap for å vedta kravene i årets lønnsoppgjør.

- Det er en forventning blant våre medlemmer om at alle skal få noe i år, sier Sundnes.

LO-leder Gerd Kristiansen er heller ikke innstilt på et nulloppgjør.

- Vi har hatt to oppgjør der vi har hatt veldig moderate krav. Det betyr at alle som har hatt sentrale oppgjør, sitter igjen med omtrent ingen ting. Det må vi få gjort noe med, sier Kristiansen til NTB.

Mer konkret enn det vil hun ikke være før representantskapet har gjort sitt vedtak. Men de dårlige økonomiske tidene vil prege lønnsoppgjøret, erkjenner Kristiansen.

- I den økonomiske situasjonen vi står oppe i, skal vi utøve moderasjon. Men det betyr ikke at vi skal ha et nulloppgjør, framholder hun.

NHO vil ha moderat oppgjør

Arbeidsgiverne har ikke tenkt å gi ved dørene. NHO-sjef Kristin Skogen Lund gir ingen grunn til å tro på noe stort lønnstillegg i år heller. Ifølge LO-Aktuelt spår hun et moderat oppgjør.

I år er det et såkalt mellomoppgjør, og da er det bare lønn det forhandles om, og LO og NHO forhandler for alle. Trine Lise Sundnes sitter i LOs forhandlingsdelegasjon.

LO og NHO starter forhandlingene 6. mars, og skal være ferdige den 14. mars. Blir de det, møtes LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke 16. mars, og LO og Samfo den 28. mars.

IKKE NULLOPPGJØR: LO-leder Gerd Kristiansen og HK-leder Trine Lise Sundnes er enige. I år må lønningene opp.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De som har jobba lenge i en bedrift skal snart få et eget tillegg. Men resten av lønnsoppgjøret for kontoransatte er Vivian Brattsti Sørensen ved Antirasistisk Senter ikke fornøyd med.
HK-Nytt 30.05.2024
HK-Nytt 30.05.2024
Lønnsoppgjøret for ansatte i Ikea, Clas Ohlson og Synsam skal til mekling 11.-12. juni. Hvis HK og NHO ikke blir enige, blir det streik.
HK-Nytt 30.05.2024
Ofre etter et israelsk bombeangrep på Dair El-Balah i Gaza ble fraktet og samlet for syning utenfor sykehuset al-Aqsa Martyrs Hospital.
HK-Nytt 30.05.2024
Mia Bergland tok fagbrev i salgsfaget. Etterpå fikk hun ikke fortsette på arbeidsplassen.
HK-Nytt 30.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt