AddToAny

Historiske traumer

Historiske traumer
VI SER MER OG MER av samisk representasjon i sosiale medier og på TV. Dette er utelukkende positivt og viktig for nasjonen Norge, og kanskje spesielt for den samiske befolkningen.
Men det har ikke alltid vært like positivt med det samiske.

FORSKNINGSPROSJEKTET MIHÁ: Unge samers psykiske helse har hatt som mål å avdekke en del av de beskyttende og risikorelaterte faktorene for målgruppas samiske identitet. Målgruppa har vært unge samer fra 16 til 31 år nasjonalt. Jeg vært prosjektkoordinator hos Mental Helse Ungdom i prosjektet.

FØRST MÅ VI TA ET HISTORISK BLIKK. Den samiske befolkningen har i flere århundrer vært utsatt for grove overgrep og levd under en offentlig politikk som i dag er å anse som brudd på grunnleggende menneskerettigheter, først med tvangskristninga på 1600-tallet. Samer ble frarøvet sine kulturelle praksiser så vel som ilagt forbud mot utøvelse av egen religion. Fra midten av 1800-tallet ble det gjort såkalte vitenskapelige målinger av samer som folk. I rasebiologiens navn ble det hevdet at samer var et primitivt og underutviklet folk. I tillegg ble det obligatorisk for samiske barn å bo store deler av året på internatskoler, langt fra foreldre og familier. Her skulle samiske barn assimileres til å bli «gode nordmenn». Den offentlige politikken mot samene er en skamplett i norsk historie og har naturligvis satt dype spor i et helt folkeslag.

ETTER 2. VERDENSKR
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Å bedre den psykiske helsen er et felles samfunnsansvar, men staten og politikerne har hovedansvaret.
Psykisk helse 25.03.2024
I psykisk helsehjelp finnes det to stoler i Norge. Den ene er kjent som kommunehelsetjenesten og den andre er spesialisthelsetjenesten. Noen er heldige og får i hvert fall én stol å sitte på.
Psykisk helse 25.03.2024
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt