AddToAny

Her kickstarter de sykehjemspraksisen

Kombinerte stillinger og læringsceller er stikkordene som fikk Østsiden sykehjem i Fredrikstad til å doble antall praksisplasser fra 12 til 24. Samtidig blir studentene raskere trygge.
- Hvem er det? Se, så fine øyne de har, sier Inger Lisbeth Andersen, beboer på Østsiden sykehjem i Gamle Fredrikstad.

- Det er oldebarna dine, sier Berivan Golandami.

Hun og Narin Fattahi går første året på sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Østfold. Nå er de i sin sjette uke i sin aller første praksis. De sitter på hver sin side av Andersen og ser i fotoalbumet hennes. De befinner seg på en skjermet avdeling for personer med demens.

Læringsceller

De to studentene er med i prosjektet «Kickstart på sykehjem», hvor praksisperioden organiseres annerledes enn før. Stikkordene er kombinerte stillinger og læringsceller. Hovedmålet er å styrke sykehjem som læringsarena for førsteårsstudentene.

Læringscelle er et annet ord for tospann, men er ikke tilfeldig valgt, ifølge Anne Raustøl, førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo:

- Studentene blir ekstra fokusert på læring når vi kaller det «læringscelle». Vi ønsker at de selv skal ta regien for læringen med støtte fra praksisveileder og det kombinerte teamet. Cellen er paret som de går ut og inn av. De planlegger først sammen i cellen, utfører det de skal gjøre enten hver for seg eller sammen, og de snakker og reflekterer sammen etterpå.

Hun er ikke så begeistret for «tospann» og synes begrepet mangler faglig tyngde.

- Det høres ut som to som skal dra noe tungt, sier hun.

Læringscelle-begrepet har de fra en blogg om aktiv læring. Raustøl opplyser at det er en internasjonal tendens i utdanningen hvor det er prosjekter blant annet i Storbritannia og Nederland, og hvor samarbeidslæring er sentralt.

- Studentene blir nært knyttet til den de går i læringscelle med, og de fleste etablerer et godt og åpent forhold til hverandre. Det er veldig viktig å ha en du føler deg trygg på og som er på ditt nivå, sier hun.

- Vi klikker

På Østsiden sykehjem utgjør Fattahi og Gol

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Sykepleier og stipendiat Elen Siglen har fire minutter til rådighet for å imponere og overbevise dommerne under årets Forsker Grand Prix i Bergen.
Sykepleien 25.09.2023
Fra 1. november vil rundt 250 flere pasienter med brystkreft kunne behandles med legemiddelet Trastuzumabderukstekan (Enhertu).
Sykepleien 25.09.2023
Fagfellevurdert artikkel Å leve med cytostatikaindusert perifer nevropati Last ned PDF (pdf, 963.27 KB) Sammendrag Bakgrunn: Et økende antall kreftoverlevere gjør at mange lever med seneffekter etter kreftbehandlingen.
Sykepleien 25.09.2023
Marius Sjømæling får Pårørendealliansens Hederspris 2023.
Sykepleien 25.09.2023
Kommer opp i 2024. Den britiske sykepleieren Lucy Letby, som er dømt til livsvarig fengsel for drapet på sju spedbarn, må møte i retten på nytt, tiltalt for nok et spedbarnsdrap. Det melder The Guardian.
Sykepleien 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt