AddToAny

Her er ekspertenes råd ved seksuell trakassering

Her er ekspertenes råd ved seksuell trakassering
- Det nytter ikke bare å si at pasienten ikke har kontroll over egen oppførsel, sier Shorish Azari fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.
Hvor mye forventes egentlig en sykepleier tåle av klåing, seksuelle invitasjoner og verbal trakassering?

- For mye, mener Shorish Azari.

Han er rådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), der han blant annet jobber med ombudets innsats mot seksuell trakassering.

Les mer om hva sykepleiere har opplevd her: «Han var alltid naken når jeg kom»

Les mer om hva sykepleiere har opplevd her: «Han var alltid naken når jeg kom»

- Det forutsettes ofte at sykepleiere skal tåle mye mer enn de egentlig har kapasitet til. Vi i LDO utfordrer en slik tanke om tålegrense når vi snakker med sykepleiere og andre utsatte grupper.

Økt bevisstgjøring

Andelen sykepleiere som oppgir å ha blitt seksuelt trakassert av pasienter har økt med 29 prosent siden 2018, ifølge spørreundersøkelser Sykepleien har gjennomført om tematikken. (Se også egen faktaboks.)

Azari tror oppmerksomheten rettet mot tematikken de siste årene kan ha gjort flere klar over hva de ikke skal finne seg i å bli utsatt for på arbeidsplassen, også fra pasienter og brukere.

- Det er leit at så mange sykepleiere opplever seksuell trakassering på jobb, men årsaken til at tallene stiger, kan være økt bevisstgjøring på hva som er seksuell trakassering.

Mest utsatt

Ifølge Sykepleiens spørreundersøkelser er sykepleiere innen eldreomsorg, psykisk helsevern og rusomsorg aller mest utsatt for å bli trakassert av pasienter på jobb.

I 2020-undersøkelsen oppgir for eksempel 57,6 prosent av sykepleiere under 30 år som er ansatt på sykehjem at de har opplevd å bli seksuelt trakassert av pasienter i løpet av de siste 12

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt