AddToAny

Her er barnehagelærernes vanligste helseplager

Barnehagelærerne er yrkesgruppen med mest sykefravær i landet. De vanligste helseplagene er ryggplager, nakkesmerter og hodepine.
Sykepleierne er yrket med nest mest sykefravær, mens assistenter i barnehagen og på skolen har tredje mest. Det viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som Første steg har gått igjennom. Dette er nokså likt, enten vi ser på alle sykefravær totalt, eller på langvarig fravær på 17 dager eller mer.

TOPPER FLERE STATISTIKKER
Barnehagelærerne har nesten 900 sykefravær per 1000 ansatte totalt i året. Sykepleierne og assistenter i barnehage og skole har i overkant av 700. Færrest fravær har ulike ledere, sivilingeniører, lektorer og pedagoger. I disse yrkene er det 200-300 sykefravær per 1000 ansatte per år. Barnehagelærerne er også på topp tre når det gjelder sykefravær som skyldes diagnoser som angst, depresjon, astma og søvnlidelser. De ligger øverst på statistikken når det gjelder plager som hodepine og hudplager. De ligger som nummer 2 på lista over yrker med mest rygg- og beinplager og nummer 7 på lista over hørselsplager. Snittet i landet er 500 fravær per 1000 arbeidstakere.

SLITER MED HØRSELEN
- Det er 90 sykefraværsperioder per 1000 barnehagelærere per år som følge av angst og depresjon. Det betyr antall fraværstilfeller og ikke antall personer, men er høyt for det, sier overlege Hans Magne Gravseth ved Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA), som er en avdeling av STAMI. Færrest fravær på grunn av angst og depresjon har ledere i industrien med 20 sykefravær per 1000 ansatte per år.
Barnehagelærerne selv oppgir nedsatt hørsel som en betydelig helseplage. 24 prosent sier de sliter med nedsatt hørsel og øresus, og halvparten mener det er på grunn av jobben. Mange sliter også med rygg-, nakke- og beinplager. Barnehagelærerne har ifølge overlegen mer enn dobbelt så mange løft i ubekvemme stillinger som gjennomsnittet i andre yrker. 55 prosent av barnehagelærerne jobber på kn�
Gå til mediet

Flere saker fra Første steg

... tuller og tøyser barn så mye? Boka ønsker å få oss til å se og reflektere over betydningen av tull og tøys i barnehagen. Tema er humor, latter og hvordan møte tull og tøys.
Første steg 28.02.2020
Barnehagene trenger en felles holdning til barns seksuelle lek og utforskning. Denne boka er fin å ha med i debatten.
Første steg 28.02.2020
Lat som dere blir overrasket av en skummel hai, la barna dikte opp liksom-gaver, eller hiv dere på bussen til Afrika. Her er tre typer leker til samlingsstunden.
Første steg 28.02.2020
Både rom og omgivelser har betydning for hvordan barna opplever omsorg i barnehagen, viser forskning.
Første steg 28.02.2020
Det tar rundt 17 år før barna forteller om det.
Første steg 28.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt