AddToAny

Her avgjøres prisen på kornet ditt

Her avgjøres prisen på kornet ditt
MOSS: På Eurofins sitt kornlaboratorium i Moss analyseres kornet ditt for å fastslå kvaliteten. Vi har vært på vakt med fagsjef for korn, Jørn Tokerud, for å lære mer om analysene som gir grunnlag for oppgjøret.

Det knirker i snøen på parkeringsplassen hos Eurofins sitt kornlaboratorium. Sola er så vidt på vei opp, og bygningen er delvis dekket i disig morgenlys. Selv om kornprodusentene for lengst har parkert treskeren for sesongen, kommer det fremdeles inn noen bokser med kornprøver, som skal analyseres etter alle kunstens regler.

HEKTISK I SESONGEN

Seint i november er det rolig for kornanalytikerne. Selv om det alltid er litt tilsig av korn, er den mest hektiske tida nettopp over. Nå er det kun Jørn Tokerud og labtekniker Mariann Grimstad som er på jobb, mens det på sensommeren og høsten må leies inn et lite fotballag med sesongarbeidere.

- 60 prosent av alle prøvene som blir utført årlig, kommer inn i løpet av en sju til åtte ukers periode på høsten, forteller Tokerud, som er leder for kornlaboratoriet.

Han har jobbet med kornanalyser helt siden 1981. Da var det staten som analyserte og prisgraderte kornet, men siden den gang er det private selskaper som har overtatt jobben.

Selv om det er lavsesong for korn, er det likevel full aktivitet på laben. De deler nemlig lokale med Eurofins Agro, som er i full gang med å undersøke næringsinnholdet i høstens jordprøver.

UAVHENGIG INSTANS

Eurofins sine laboratorier ligger på Kambo i Moss kommune. Som nærmeste nabo ligger ett av Felleskjøpets kornmottak, og i områdene rundt finne

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt