Det knirker i snøen på parkeringsplassen hos Eurofins sitt kornlaboratorium. Sola er så vidt på vei opp, og bygningen er delvis dekket i disig morgenlys. Selv om kornprodusentene for lengst har parkert treskeren for sesongen, kommer det fremdeles inn noen bokser med kornprøver, som skal analyseres etter alle kunstens regler.
HEKTISK I SESONGENSeint i november er det rolig for kornanalytikerne. Selv om det alltid er litt tilsig av korn, er den mest hektiske tida nettopp over. Nå er det kun Jørn Tokerud og labtekniker Mariann Grimstad som er på jobb, mens det på sensommeren og høsten må leies inn et lite fotballag med sesongarbeidere.
- 60 prosent av alle prøvene som blir utført årlig, kommer inn i løpet av en sju til åtte ukers periode på høsten, forteller Tokerud, som er leder for kornlaboratoriet.
Han har jobbet med kornanalyser helt siden 1981. Da var det staten som analyserte og prisgraderte kornet, men siden den gang er det private selskaper som har overtatt jobben.
Selv om det er lavsesong for korn, er det likevel full aktivitet på laben. De deler nemlig lokale med Eurofins Agro, som er i full gang med å undersøke næringsinnholdet i høstens jordprøver.
UAVHENGIG INSTANSEurofins sine laboratorier ligger på Kambo i Moss kommune. Som nærmeste nabo ligger ett av Felleskjøpets kornmottak, og i områdene rundt finne