AddToAny

Her ammer kyrne ti måneder i året

Her ammer kyrne ti måneder i året
Sunnfjord: Erlend Brede Fossen utnytter ressursene sine godt. Blant annet har han et system der alle ammekyrne fôrer opp minst to og gjerne tre kalver i året.

Mordyra mine gir melk ti måneder i året. Når dyra kommer inn fra beite om høsten, skiller jeg kalvene fra kyrne. Da kjøper jeg inn ukegamle oksekalver, som jeg setter sammen med kyrne, forteller Erlend.

Vi besøker den kreative ammekuprodusenten og sauebonden i Viksdalen en dag i februar. Ute viser gradestokken minus 20,3. Inne i fjøset står iskrystaller ut fra betongveggene, og graset på fôrbrettet minner mer om massive isblokker enn grovfôr. Kroppsvarmen fra de 80 storfeene og 100 sauene i fjøset sørger for at det likevel er noen få plussgrader inne.

- Dette er den kaldeste dagen som har vært her siden jeg overtok drifta. Graset i de to siloene mine har frosset til is, sier Erlend.

Han har rundballer nok til midten av mars. Innen da må graset i siloene tines.

Fra angus til hereford

Det var i 2014 Erlend overtok drifta av gården Følling Øyra. Opprinnelig var det melkeproduksjon og gris på gården. Da melkeproduksjonen ble lagt ned i 2001, begynte faren hans med ammekyr.

- Han startet med angus, men det ble kort prosess. Både slaktebilsjåførene og veterinærene var veldig skeptiske til angusen. Vi hadde også en del helseproblemer med den, blant annet børframfall. Det var en velsignelse å bli kvitt angusen og gå over til hereford. Hereford er egentlig veldig rolige dyr, meddeler han.

Erlend sier dette er viktig, fordi han i sommerhalvåret transporterer dyra relativt ofte fra beite til beite.

- Også denne her er ute og går om sommeren, sier Erlend, og peker på den store avlsoksen, som står i en binge sammen med ei gruppe kyr.

Fostermødre
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt