AddToAny

Helt all right

Jeanneau Sun Odyssey 36i er avløseren til suksessbåten Sun Odyssey 35, og vår prøvetur viste at den er en verdig arvtager som har litt mer av det hele. Det gjør båten helt all right.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjenglig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 12 år til bake og funnet en test av Jeanneau Sun Odyssey 36i. Testen var publisert i nummer 6-2007.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Forholdene under prøveseilasen var varierende. Vi startet i en fin bris som økte til frisk bris etter hvert, hvilket betød at vi startet med full duk og endte med to rev i storseilet og noen ruller på genuaen. 14 m/sek og tidvis ustabil kastevind hadde vi på det meste.

Under alle forhold seilte Jeanneau Sun Odyssey 36i pålitelig med god balanse. Vi hadde i praksis full kontroll med båten i alle situasjoner. Vi kunne få den til å broache om vi presset den i kastene, men da var krengingen så stor at fotlisten lå i vannet. Og med båtens høye fribord er det ganske mye krengning, slik at om roret slipper vannet da, er ikke det spesielt oppsiktsvekkende.

Konklusjonen er grei; Jeanneau Sun Odyssey 36i er lett og trygg å seile, og den står ikke tilbake for sin eldre lilleøster, Sun Odyssey 35. Snarere tvertimot.

FIN BALANSE

Balansen mellom kjøl, ror og seilplan er finstemt; vi kunne trimme båten slik at den seilte bidevind på egenhånd. I rolige forhold kunne dette vare ganske lenge. Disse egenskapene gir et lett rortrykk og en fin styring. Med seiltrimmen kunne vi gi båten den vesle logirigheten vi ønsket.

På bidevind tøffet det avsted i en fart på mellom 6,2 og 6,4 knop og med en kryssvinkel i nærheten av 90 grader. Det gir morsom turseilas med godt avansement. Da vinden økte og vi revet ned, kom kryssfarten lettere og lettere opp i 6,5 knop. Vi fikk en fornemmelse av at forholdet mellom vindstyrke og forventet fart stemte bra.

Da vi falt av, oppnådde vi 7,9 knop som høyeste fart, og da med en styrt kurs som lå ca. 120 grader fra vindøyet. På platt lens leste vi av 7,3 med ett rev i storseilet i et forrykende vindkast.

På slør er min erfaring at lillesøsteren på 35 fot er urolig å styre, men så var ikke tilfellet med 36i. Dette skyldes sannsynligvis en ny kjølkonstruksjon, som vi fornemmet også ga en bedre stabilitet enn vanlig er fra Jeanneau. Kjølprosenten er rett under 30, men den 1,94 m dype kjølen er 9 cm dypere og knappe

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

For 15 år siden tittet danske Henrik Hansen på en brukt Granada 27, en båt populær i Danmark og i Norge. Den gangen måtte ut med ca 100 000 danske kroner for en slik båt.
SEILmagasinet 28.09.2023
Idag har det vært lette vinder over Sardiniakysten og resultatene fra Gullpokalen er snudd opp ned. Best gikk det for Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli-Sæther som med to 2.
SEILmagasinet 27.09.2023
Det er 22 båter nominert til Årets båt i Europa, og ti av dem er samlet i La Rochelle, Frankrike. Her blir det en interessant samling av nyheter, båter du kan lese mer om i tiden fremover.
SEILmagasinet 27.09.2023
Den populære Waka Waka-sommerleiren på Steilene over seks uker har også hatt stor aktivitet.
SEILmagasinet 27.09.2023
Eivind Melleby og mannskapet Joshua Rivkin (USA) er bortskjemt med topplasseringen i VM for Starbåter. I de siste verdensmesterskapene har duoen gull, sølv og bronsemedaljer fra henholdsvis 2017, 2018 og 2019.
SEILmagasinet 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt