AddToAny

Helt all right

Jeanneau Sun Odyssey 36i er avløseren til suksessbåten Sun Odyssey 35, og vår prøvetur viste at den er en verdig arvtager som har litt mer av det hele. Det gjør båten helt all right.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjenglig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 12 år til bake og funnet en test av Jeanneau Sun Odyssey 36i. Testen var publisert i nummer 6-2007.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Forholdene under prøveseilasen var varierende. Vi startet i en fin bris som økte til frisk bris etter hvert, hvilket betød at vi startet med full duk og endte med to rev i storseilet og noen ruller på genuaen. 14 m/sek og tidvis ustabil kastevind hadde vi på det meste.

Under alle forhold seilte Jeanneau Sun Odyssey 36i pålitelig med god balanse. Vi hadde i praksis full kontroll med båten i alle situasjoner. Vi kunne få den til å broache om vi presset den i kastene, men da var krengingen så stor at fotlisten lå i vannet. Og med båtens høye fribord er det ganske mye krengning, slik at om roret slipper vannet da, er ikke det spesielt oppsiktsvekkende.

Konklusjonen er grei; Jeanneau Sun Odyssey 36i er lett og trygg å seile, og den står ikke tilbake for sin eldre lilleøster, Sun Odyssey 35. Snarere tvertimot.

FIN BALANSE

Balansen mellom kjøl, ror og seilplan er finstemt; vi kunne trimme båten slik at den seilte bidevind på egenhånd. I rolige forhold kunne dette vare ganske lenge. Disse egenskapene gir et lett rortrykk og en fin styring. Med seiltrimmen kunne vi gi båten den vesle logirigheten vi ønsket.

På bidevind tøffet det avsted i en fart på mellom 6,2 og 6,4 knop og med en kryssvinkel i nærheten av 90 grader. Det gir morsom turseilas med godt avansement. Da vinden økte og vi revet ned, kom kryssfarten lettere og lettere opp i 6,5 knop. Vi fikk en fornemmelse av at forholdet mellom vindstyrke og forventet fart stemte bra.

Da vi falt av, oppnådde vi 7,9 knop som høyeste fart, og da med en styrt kurs som lå ca. 120 grader fra vindøyet. På platt lens leste vi av 7,3 med ett rev i storseilet i et forrykende vindkast.

På slør er min erfaring at lillesøsteren på 35 fot er urolig å styre, men så var ikke tilfellet med 36i. Dette skyldes sannsynligvis en ny kjølkonstruksjon, som vi fornemmet også ga en bedre stabilitet enn vanlig er fra Jeanneau. Kjølprosenten er rett under 30, men den 1,94 m dype kjølen er 9 cm dypere og knappe

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Norges voksende flåte av 8 metere kjører eget opplegg på Lysakerfjorden.
SEILmagasinet 28.05.2020
Elan 37 er en usedvanlig velbalansert og harmonisk seilbåt som har atskillig seilglede å by sitt mannskap. Rask er den også, det har sommerens regattaer vist.
SEILmagasinet 28.05.2020
Fredrikstad seilforening gjør tilpasninger og fått ny sponsor.
SEILmagasinet 27.05.2020
KNS følger myndighetenes retningslinjer. PRESSEMELDING FRA KNS: Vi har gjennom de siste ukene holdt oss løpende oppdatert på myndighetens retningslinjer, gjennomgått idrettens egen smittevernveileder, samt hatt tett dialog Norges Seilforbund.
SEILmagasinet 26.05.2020
Emirates Team New Zealand sendte båt til Italia, så kom Covid-19.
SEILmagasinet 26.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt