AddToAny

Harmonisk fart og seilglede

Harmonisk fart og seilglede
Elan 37 er en usedvanlig velbalansert og harmonisk seilbåt som har atskillig seilglede å by sitt mannskap. Rask er den også, det har sommerens regattaer vist.
Alle fasiliteter og kvaliteter under dekk fins, men markedet byr på båter med mer bovolum enn hva Elan 37 har. Men da får man kanskje ikke alltid den samme seilgleden?

Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjengelig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 16 år tilbake og funnet en test av Elan 37. Testen ble skrevet og utført av Morten Jensen, og ble publisert i Seilmagasinet 9-2004. Elan 37 ble en stor suksess i Norge. Båten ble lansert på samme tidspunkt da shorhanded-seilingen eksploderte, og båten tapeserte resultatlistene.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

To ting lot jeg meg imponere av da jeg seilte Elan 37 i 10-12 m/sek ute på den godt skjermete Drammensfjorden. Den gikk hvit i de heftigste nordarossene. Fordi vi først la ut med spinnaker sørover, kom det første «kicket» da vi passerte 10 knop på loggen - på flatt vann! Senere, da vi krysset tilbake med full ener, som definitivt var duk i meste laget, ble jeg imponert over hvor velbalansert båten er - selv når den krenger mye.

Begge opplevelsene bærer bud om at Elan 37 har et veldreid skrog. Med spinnakeren oppe ga det en klar fornemmelse av å ville skli lett, og i motsetning til mange andre båter - spesielt av eldre årgang som nærmest «borer seg fast» når den teoretiske skroghastigheten overskrides - fortsatte Elan 37 bare å skli og øke farten jevnt - parallelt med at vinden økte i kastene.

En annen velsignet egenskap var at den var svært stabil å styre.

Her var få tendenser til at den ville begynne å gire eller broache; og såfremt vi lot oss falle av i kastene, gikk båten mer stabilt desto fortere vi seilte.

VELBALANSERT

Full genua 1 er definitivt for mye seil på en Elan 37 når vindkastene hviner opp i 14 m/sek. I mellom kastene, når det blåste 8-10 m/sek, bar båten derimot seilene godt. I min «innebygde krengningsmåler» (som rent praktisk er det trykket du kjenner båten gir deg i rompa) ligger det en brems i ryggmargen mot det å seile med for mye krengning. Og det arter seg slik at jeg automatisk begynner å styre litt høyere for å ta ut kraft av seilene.

Denne refleksen inntrådte også under prøveseilasen med Elan 37, men da fikk jeg langt fra de tallene på loggen som jeg ønsket meg.

Var jeg derimot ikke så «feig» og lot båten krenge mer, kom tallene. 6,8 knop skal den ha på loggen på bidevind under slike forhold. Krengningen til tross var båten fortsatt velbalansert og lett å styre; jeg fikk en klar fornemmelse av å ha med en svært harmonisk - ja, kanskje litt ekstraordinært harmonisk båt - å gjøre; i alle fall om man har moderne båter med skarpt forskip og brede akterender som sammenligningsgrunnlag.

Konstruktøren av Elan 37, Rob

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Line Flem Høst inviterer til treningssamling i Sandefjord
SEILmagasinet 14.07.2020
Sjøsyken er plagsom og kan ødelegge gleden ved båtlivet. Her er noen tips om hva du kan gjøre for å bedre trivselen for deg selv og mannskapet.
SEILmagasinet 14.07.2020
Sjå korleis oppdrett av laks blir drive. Du får sjå fisken i merden, smake på laksen som vi produserer, og du kan få ein tur med RIB i det flotte øyriket vårt som du seint vil gløyma.
SEILmagasinet 13.07.2020
Tre båter i tet ligger side om side, og de bak har høyere fart.
SEILmagasinet 13.07.2020
Elektriske påhengere kommer. Vi ville se om de holder mål, og hvordan de yter i forhold til en enkel og prisgunstig bensinmotor.
SEILmagasinet 13.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt