AddToAny

Har kunnskapsbehov, men vil ikke på kurs

Norske arbeidstakere ser behovet for å skaffe seg mer kompetanse, men interessen for å melde seg på kurs er synkende. Løsningen på paradokset er å flytte utdanningen inn på arbeidsplassen, mener arbeidslivsekspertene.
I elleve år har YS og Arbeidsforskningsinstituttet samarbeidet om å lage spørreundersøkelsen Arbeidslivsbarometeret, en årlig statusrapport basert på både offentlig statistikk og arbeidstakernes egne holdninger og vurderinger av sin jobbhverdag. Et av de viktigste målene med rapporten er å dokumentere hvordan norsk arbeidsliv endrer seg over tid.

Digitalt tilvendt

Rapporten som nå foreligger, har tittelen Kompetanse i det digitale arbeidslivet. De ansvarlige for rapporten, forskerne Mari Holm Ingelsrud og Arild H. Steen, beskriver norsk næringsliv og dynamikken i arbeidslivet som «paradoksal». På den ene siden er det observert at oppgavene som skal utføres endres raskt. «Det er eksempelvis i dag få arbeidstakere som i løpet av en arbeidsdag ikke må forholde seg til en skjerm.

Norge ligger på topp i OECDs rangering av befolkningens bruk av digitale verktøy. På den annen side viser mange av våre tall en bemerkelsesverdig stabilitet. Preferanser, vurderinger og erfaringer er ganske stabile selv om arbeidsoppgavene endres», står det i rapporten. Når undersøkelsen i årets Arbeidslivsbarometer stiller spørsmål nettopp ved digitaliseringen, viser det seg at norske arbeidstakere ikke har latt seg skremme av utallige medieoppslag om at teknologien og robotene er på full vei inn i

Les mer

Flere saker fra Parat

Simen Markussen er seniorforsker ved Frischsenteret og har ledet ekspertutvalget som tidligere i år la frem utredningen «Livskraftig læring». Utvalget går inn for å gjøre det enklere å fylle på med ny kunnskap samtidig som du står i jobb.
Parat 22.10.2019
Kunstig intelligens, digitale assistenter og fysiske roboter vil påvirke måten vi jobber på de nærmeste årene. Dette gir muligheter, men har samtidig noen utfordringer ved seg, mener Øystein T. Berg.
Parat 22.10.2019
Aftenposten har de siste dagene satt søkelyset på mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. Det er viktig.
Parat 22.10.2019
Tingrettene og lagmannsrettene er ikke effektive nok. De bryter lovpålagte frister og bruker for lang tid på å behandle saker, ifølge Riksrevisjonen.
Parat 22.10.2019
Bruken av ny teknologi, nye kommunikasjonsmetoder og livslang læring - det er noen av temaene som reises under årets YS-konferanse tirsdag.
Parat 22.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt