AddToAny

Har helseforetaket blitt et føydalsamfunn?

Mange hevder at helsereformen har skapt udemokratiske helseforetak der det forventes at ledere er lojale overfor sine overordnede og organisasjonen i stedet for pasienten og de ansatte. Dette er en kynisme jeg som sykepleier ikke kan leve med.
Direktørene må være lojale mot sine helseforetaksstyrer. Og disse helseforetakene styres av en hotellærling, en bankfunksjonær, en kjemiker, en konsulent og en fiskehandler. De er helt sikkert flinke til å «ta» et møterom, men er det virkelig det beste vi kan få? Er de på noen som helst måte egnet til å bestemme over pasienter og ansatte i norske sykehus?

Lojalitet er er svært viktig i helseforetakene. Men hva slags mennesker er det som forlanger lojalitet fremfor kvalitet? Er mennesker som forlanger lojalitet føydale? Som mafiaen, frimurerne, Donald Trump og - sykehusdirektørene?

Et skifte i lojalitet

Helt siden syttitallet og frem til våre dager har det vært forsket på lojalitet og arbeidsforhold. Det er kjent at sykepleiere som blir forfremmes skifter lojalitet fra profesjon til organisasjon. Sykepleien og NSF har blant annet skrevet om dette. Min erfaring - som begrenser seg til fire sykehus i tre regionale helseforetak - er at leger forfremmes fordi de må, mens sykepleiere forfremmes fordi de vil. Resultatet at leger som forfremmes forblir profesjonelle, mens sykepleiere som forfremmes blir lojale mot organisasjonen.

Hadde oppmerksomheten vært rettet mot pasientene, så hadde de ikke vært ledere i dag.

Om de ble ledere fordi de i utgangspunktet var lojale mot organisasjonen og ikke ønsket pasientkontakt, eller om lojaliteten kom gradvi

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

18 studentprester skal hjelpe 300 000 studenter i Norge med å få en god retning på livet sitt. Ved Universitetet i Stavanger er det flest sykepleierstudenter som bruker tilbudet. Linn Renate Lilledal er en av dem.
Sykepleien 29.03.2020
I en fersk spørreundersøkelse oppgir et stort flertall av norske sykepleiere at de frykter å smitte sårbare pasienter med korona. Aller mest engstelige er ansatte i hjemmetjenesten.
Sykepleien 28.03.2020
- Det er lov å pålegge seg selv strengere restriksjoner enn det helsemyndighetene gjør, sier sykepleier Anders Christoffersen.
Sykepleien 28.03.2020
Kjellaug Lerheim er død, 93 år gammel. Hun viet hele sitt profesjonelle liv til utviklingen av faget og etableringen av sykepleie som akademisk profesjon.
Sykepleien 27.03.2020
Epidemier og pandemier er slett ikke noe nytt! Her kan du teste kunnskapene dine. Image-text: PESTA I TRAPPEN: Også i kunsten finnes henvisning til epidemier. Her i Theodor Kittelsens strek fra 1896. Foto: Wikimedia Commons
Sykepleien 27.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt