BUSKAP
11.12.2017
Tall fra Grovfôrøkonomi, veiing av rundballer, grovfôrprøver, tett dialog med både rådgivere og bønder gir ballast for å sette opp en handlingsplan for neste vekstsesong.
Buskap har fulgt familien Lisjordet helt fra de deltok på regionsamlinger i regi av Grovfôr 2020 i mars i år. Dette er den tredje saken som belyser hvordan familien jobber med kontinuerlig forbedring. Sist møtte Buskap Jan Erik Lisjordet på en av sommerens fineste dager, slåtten var i gang, og graset var så tjukt at det hadde lagt seg etter et større regnskyll uka før. Ei uke senere var det likevel gode innhøstingsforhold, vind og sol.
Kalde novemberfakta
Kulda tar tak, t-skjorte er byttet ut med fleece og topplue, det er tid for de harde fakta, og evaluering av årets sesong. Værdata viser en kald og våt vår, der førsteslåtten ble høstet «etter boka» ved 500 døgngrader. Gjødslinga er tre tonn gylle pluss 25 kg Opti NS på vår og tre tonn etter førsteslått pluss 19 kg OptiNS. Det er ikke målt tørrstoffinnhold i gjødsla, men under spredning ser det ut som en vannsky poengterer Jan Erik. To måneder etter førsteslått ble det tatt en 2. slått under like fine forhold, men sommeren var både våt og kald også i fjellbygda Røn i Valdres. På bordet ligger analysesvarene, som viser at 1. og 2. slåtten har jamn kvalitet. Jan Erik er ikke helt fornøyd... - Jeg hadde forventninger om 0,90 i energiinnhold, men det ble i underkant. Det som også overrasker meg er såpass lavt råprotein og sukker, men grovfôret er fint, lukter godt og kyrne eter det godt, sier Jan Erik. Jan Erik forteller at hans sterke side er fôrdyrking og at han har satt seg noen helt klare mål for energinivå og ikke minst hvor mye fôr det skal være i de ferdige buntene. Selve fôrplanlegginga bruker han rådgiver til.
Avling høstet på
Gå til medietKalde novemberfakta
Kulda tar tak, t-skjorte er byttet ut med fleece og topplue, det er tid for de harde fakta, og evaluering av årets sesong. Værdata viser en kald og våt vår, der førsteslåtten ble høstet «etter boka» ved 500 døgngrader. Gjødslinga er tre tonn gylle pluss 25 kg Opti NS på vår og tre tonn etter førsteslått pluss 19 kg OptiNS. Det er ikke målt tørrstoffinnhold i gjødsla, men under spredning ser det ut som en vannsky poengterer Jan Erik. To måneder etter førsteslått ble det tatt en 2. slått under like fine forhold, men sommeren var både våt og kald også i fjellbygda Røn i Valdres. På bordet ligger analysesvarene, som viser at 1. og 2. slåtten har jamn kvalitet. Jan Erik er ikke helt fornøyd... - Jeg hadde forventninger om 0,90 i energiinnhold, men det ble i underkant. Det som også overrasker meg er såpass lavt råprotein og sukker, men grovfôret er fint, lukter godt og kyrne eter det godt, sier Jan Erik. Jan Erik forteller at hans sterke side er fôrdyrking og at han har satt seg noen helt klare mål for energinivå og ikke minst hvor mye fôr det skal være i de ferdige buntene. Selve fôrplanlegginga bruker han rådgiver til.
Avling høstet på


































































































