- Da helseministeren i mars 2023 overfor Stortinget nok en gang gjentok de samme argumentene, og ikke har forholdt seg til Stortingets pålegg om å rydde opp innen 2022, kom jeg fram til at det måtte gjøres noe mer, og dermed startet jeg arbeidet med å få på plass et mulig gruppesøksmål, sier Stette.
Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at de har mottatt varslet om gruppesøksmål og at de vil svare ut dette etter ferien. Det henviser samtidig til et nytt brev de har mottatt fra ESA nå i sommer.
- Her understrekes det i klartekst at praksis fra grunnutdanningen ikke kan godkjennes som del av spesialistutdanning, skriver helseminister Ingvild Kjerkol, i en e-post til Khrono.
Endringer i legers autorisasjon
Legenes spesialistutdanning i Norge ble reformert i perioden fra 2012 til 2019 og medførte endring av autorisasjonsnivå for nyutdannede norske leger. Legene autoriseres etter fullført cand.med. Endringen har betydning for de 60 prosentene av norske leger som utdannes i utlandet. Størst betydning har reformen for danskutdannede leger som mener de etter 2019 tvinges til å ta dobbel turnus.
De nye reglene får konsekvenser for de danske legene som velger å fullføre klinisk basisutdannelse (KBU) i Danmark før de søker seg hjem til Norge. Her får de ikke godkjent KBU som en del av spesialistutdanningen og legene må søke seg til første trinn i legespesialistutdanningen (LIS1) i Norge. KBU og LIS1 er i stor grad sammenfallende.
Våren 2022 påla Stortinget regjeringen å rydde opp i saken, men så langt har det ikke skjedd noen endri