- Dresskoden er ikke så streng for oss som er mye ute blant bønder, sier Anders Rognlien.
Han er en av tre agronomer i den norske delen av Yara og føler nesten at han burde ha stått på rødlista over utryddingstrua arter.
- Det utdannes altfor få mennesker innenfor plantekultur. Dessuten har det vært så mye fokus på miljø og bærekraft de siste åra, at agronomer som hovedsakelig har produksjonsfokus, knapt er å oppdrive.
JURYMEDLEMEr det et seminar, en markdag eller et åpent fjøs hvor høyere avlinger står på dagsorden, kan du vedde på at Anders Rognlien er der. Han sitter også i juryen i Avlingskampen, konkurransen hvor norske grasprodusenter konkurrerer om å få høyest mulig fôrverdi ut av enga si. Engasjementet for økt intensivering skyldes ikke først og fremst at økt salg av gjødsel, bladanalyser, rådgiving og andre innsatsfaktorer, vil gi mer penger i kassa for arbeidsgiveren Yara, men vel så mye et brennende engasjement for norsk landbruk.
- Høye avlinger er en forutsetning for at norsk landbruk skal lykkes i framtida, mener agronomen.
Han refererer til en global undersøkelse Yara gjennomførte for å identifisere hvilke plantekulturer som hadde størst uforløst potensial.
- Kaffe, bananer og gras var blant kulturene hvor gjennomsnittlig avlingsnivå avviker mest fra de resultatene vi oppnår i forsøksfelt. Vi har rett og slett et kjempepotensial. Det virker som mange tenker at grasavlingene er gitt, men ved hjelp av god agronomi kan grasavlingene påvirkes i like stor grad som eksempelvis kornavlingene, sier agronomen.
Tall fra Tine viser at gjennomsnittlige norske grasavlinger ligger rundt 400 fôrenheter pe


































































































