AddToAny

Grønn satsing

Grønn satsing
Grøntdraget på toppen av Tromsøya har lenge vært et viktig utfartssted for Tromsø. Parkprosjektet "Nye Charlottenlund" inngår i en større satsing på dette området.
På toppen av Tromsøya ligger et grøntdrag som knytter hele øya sammen og som nås uten bil fra de fleste boligområder og arbeidsplasser her. Dette er en fantastisk ressurs for en by som ønsker en fremtidsrettet og mindre bilbasert byutvikling. Parkprosjektet "Nye Charlottenlund" inngår i en større satsing på dette grøntdraget: Tromsømarkaprosjektet, som ledes av Henrik Romsaas i Tromsø kommune. Det er en strategisk viktig beslutning å opparbeide denne parken, både som verktøy for å sikre større deler av Tromsømarka mot utbygging, og for å etablere en lett tilgjengelig møteplass og arena for fysisk aktivitet. Denne arenaen har dessuten en utvidet rolle som inngangsport til resten av marka. Telleapparatet som registrerer passerende rett ved Charlottenlund viser at hele 600 000 personer passerer her på ett år. Det er et enormt tall for en by med bare 70 000 innbyggere.
Charlottenlund har lenge vært et viktig utfartssted for både fastboende og tilreisende. Men det har først og fremst representert gode muligheter for vinteraktiviteter. Tromsø kommune ønsket gjennom "Nye Charlottenlund" å styrke områdets tilbud også gjennom barmarksesongen.
Parken ligger i et godt landskapsrom, hvor en høyde med bartrevegetasjon fungerer som klimaskjerm mot kald nordatrekk, samtidig som den sørvendte bakken fanger sola og gir fantastisk utsikt mot fjellene i sør.
Det arkitektoniske hovedgrepet for Nye Charlottenlund har vært å styrke opplevelsen av dette gode landskapsrommet ved å ramme inn sletta, som er den mest opparbeidede sportslige delen av området, med en rød løpebane. Dette grepet er så tydelig at det også gjør det enklere å la det meste utenfor den røde borden være ganske vilt og selvgrodd, uten at det ser uflidd ut. Det har vært viktig å begrense arealet som ble opparbeidet både av hensyn til prosjektets økonomisk ramme, men også fordi områdets mange eksisterende naturkvaliteter var verdt å ta vare på.
For å bestemme hva slags aktiviteter
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt