AddToAny

Grønn fascisme og folkemord for planeten - miljøvern ytterst til høyre

På ytterste høyre fabler man om nødvendigheten av å luke ut store deler av menneskeheten for å avverge klimakatastrofen. Men miljøvern er på ingen måte noe nytt blant høyreekstremister.
Biolog og forskningsjournalist Erik Tunstad om miljøbevegelsens mørke sider her i Fri tanke tidligere denne måneden. Tunstad, forfatter og fylkestingspolitiker for Miljøpartiet De Grønne.

Både Tunstad og Strømmen er kunnskapsrike og temaet er høyaktuelt, ikke minst med tanke på, som handler om økoterroristen Ted Kaczynski.

For hva skjer når deler av miljøbevegelsen strekker sitt tankegods så langt at de ender opp som reaksjonære og direkte menneskefiendtlige?

Jeg skal ikke gå inn i den debatten, men heller begynne fra den andre enden, og se nærmere på hva som skjer når allerede reaksjonære og menneskefiendtlige personer begynner å snuse på miljøbevegelsen.

For vi er faktisk midt i en renessanse for økofascismen - et løst begrep som har rommet mye rart opp gjennom årene, men som ser ut til å treffe tidsånden særlig godt i dag, hvor både høyreekstremisme og klimaforandringer setter sitt preg på offentligheten.

Terror

Mange møtte kanskje økofascismen første gang i forbindelse med. I manifestet sitt utga han seg nemlig for å være nettopp økofascist.

For ikke så lenge siden fikk offentligheten, da tjueto år gamle Brian Issack Clyde angrep et rettsbygning i Dallas, væpnet med maskingevær. Clyde ble skutt og drept før han fikk tatt livet av noen.

På Facebook-siden hans, fant man blant annet et meme med referanse til Libertarian National Socialist Green Party (LNSGP), en nå nedlagt organisasjon.

Men, spøk eller ei, det var dødelig alvor i 2005, da 16 år gamle Jeff Weise, inkludert sin egen bestefar, på Red Lake-reservatet i Minnesota. Weise hadde uttrykt støtte til naziideologi på nettforumet til LNSGP.

Save the Bees

Økofascismen som dagens nynazister omfavner er definitivt ingen spøk. Som nyfrelste medlemmer av en radikal subkultur, roter de frem gamle konsepter fra høyreekstremismens historiske roteloft. Og der vil man før eller siden møte grønn filosofi.

For nazisme og fascisme har vært miljøbevisst fra starten. hadde klare innslag av naturkult. Og Nazi-Tyskland hadde også.

I dag er det derimot på nettet man finner økofascismen, og spesielt én sosial plattform ser ut til å ha flere grønne fascister enn andre.

Om man tilbringer litt tid på den høyreekstreme delen av Twitter (og hvordan skal man ellers tilbringe kveldene?), vil man fort legge merke til at en del brukere har en emoji av et tre, enten i profilnavnet sitt eller i biografien sin.

Treet ser uskyldig nok ut, men signaliserer at brukeren er tilhenger av høyreradikal dypøkologi og miljøvern. Vedkommende er også gjerne veganer, og opptatt av dyrevern.

Pine Tree Gang

Tre-emojien var først et kjennetegn for. De var en væpnet fløy av Northwest Front (NF), en gruppe ledet av den avdøde nynazisten Harold Covington. NF var opptatt av det som kalles The Northwest Territorial Imperative, ideen om å skape en egen stat bare for hvite mennesker i den nordvestlige delen av USA.

Her skal gode ariere nyte den storslagne naturen og drive med økologisk landbruk.

The Pine Tree Gang var altså ikke bare militante i språkbruken, de var tungt bevæpnet. Det er uvisst om selve gruppen fremdeles eksisterer, men begrepet og hashtaggen #PineTreeGang brukes nå (i diverse varianter) av så godt som alle økofascister på Twitter, uavhengig av hvor de kommer fra eller hvem de slutter seg til.

En som har fulgt denne utviklingen, er den britiske konfliktjournalisten Jake Hanrahan, som også har avdekket andre moderne nazigrupper. Allerede i fjor, men la kanskje litt for mye vekt på at noen av dem var inspirerte av TV-serien om den såkalte UNA-bomberen Ted Kaczynski, som da nettopp

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

- De aller fleste trossamfunn har problemer når det gjelder menneskerettigheter, sier Njål Høstmælingen.
Fri tanke 16.10.2019
- Svært gledelig, men ikke overraskende, sier ledelsen i Human-Etisk Forbund, som lenge har vært kritiske til tilhørighetregisteret til Den norske kirke.
Fri tanke 15.10.2019
Ina Nygård Mossin, internasjonal seniorrådgiver i HEF, mener Ugandas anti-LHBT-lovgivning må ses i sammenheng med misjonering fra en karismatisk kristen bevegelsen i USA.
Fri tanke 15.10.2019
USAs justisminister William Barr skyldte på sekularismen da han skulle forklare landets «moralske forfall» sist fredag.
Fri tanke 15.10.2019
Prinsesse Märthas sjamankjæreste føyer seg inn i en lang og trasig tradisjon for å behandle kvinners seksualitet som noe skittent.
Fri tanke 14.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt