Om du ikke vet daglig tilvekst og fôrforbruk før du har tømt huset og levert grisene på slakteriet, får du ikke justert og satt inn tiltak underveis. Det er som i åkeren; jeg går og ser etter ugras og bestemmer meg for sprøyting underveis i vekstsesongen. Det er ikke noe jeg finner ut av etter at kornet er levert på mølla, sier Roy Stensby.
Sammen med fagsjef for svin i Strand Unikorn, Elin Furrevik Gjestvang, er Stensby akkurat ferdig med å veie åtte binger med slaktegris. Hele prosessen tar rundt halvannen time, og Stensby og Gjestvang er nå halvveis uti det andre innsettet med gris, der de ukentlig veier grisen i disse åtte bingene. Den konkrete årsaken til den veldig detaljerte og ganske arbeidskrevende veiinga de driver med nå, er for å få på plass et system for automatisk sanntidsregistrering av vekt gjennom innsettet.
- Det er en godt betalt jobb å drive å veie grisen underveis i innsettet uansett, og vi oppfordrer alle slaktegrisprodusenter til å gjøre det. Men vi ville gjerne prøve å finne et automatisk system som kunne gjøre jobben for oss. Da vi i Norgesfôrkjeden begynte å lete etter slike systemer, fant vi ulike muligheter som ofte krevde at du har planlagt fjøset for deres fôrings- og ventilasjonsanlegg fra starten av. Men så fant vi svenske Smart Agritech Solution sin løsning, som var under utvikling, sier Gjestvang.
MASKINLÆRINGOver hver av de åtte bingene henger det et kamera som fotograferer grisene når de roter rundt i bingene, og basert på omrisset av grisen, kan systemet b