AddToAny

GMO, del 3: Hva er egentlig forskerne enig om når det gjelder GMO?

GMO, del 3: Hva er egentlig forskerne enig om når det gjelder GMO?
Statens senter for biosikkerhet ligger i Tromsø og heter Genøk. Vi tok en prat for å finne ut hva vi egentlig vet når det gjelder GMO.
I de to tidligere sakene vi har skrevet i denne serien, har det hengt litt i lufta hva forskerne egentlig er enige om når det gjelder GMO; Hva vet vi, hva er usikkert og hva aner vi ikke?

Vi tok en telefon til forskningsleder og biolog Odd-Gunnar Wikmark i Genøk for å få svar.

Genøk er statens senter for biosikkerhet og ligger i Tromsø. Wikmark er leder for senterets forskningsgruppe på sikkerhet rundt nye genredigeringsteknikker - en utmerket mann til å orientere oss om forskningsstatus når det gjelder GMO, med andre ord.

Vitenskapelig holdning

Wikmark begynner først å snakke om at det er mye følelser blant både tilhengere og motstandere av GMO, men understreker at Genøk gjør hva de kan for å ha en så vitenskapelig og begrunnet holdning som mulig.

- Vi har ingen fundamentale holdninger til GMO. Hovedmålet vårt er å sikre trygghet for mennesker og miljø og basere rådene våre på den beste kunnskapen vi har. Vi mennesker har et fotavtrykk i naturen. Det gir ingen vitenskapelig mening å protestere mot GMO fordi det er «tukling med naturen», sier han.

Helseskade?

Wikmark begynner først å snakke om de «gamle GMO-ene», og da spesielt Monsantos mye omdiskuterte matvekster som er resistente mot sprøytemiddelet Glyfosat. Her er det dokumentert, forteller Wikmark, at rester av dette sprøytemiddelet er funnet i mat, og at WHO har advart om at stoffet kan være kreftfremkallende.

Han legger til at dette er usikkert, og at det trengs mer forskning for å finne ut mer om eventuell helseskade.

- Men glyfosat er kanskje mindre helseskadelig enn andre sprøytemidler som brukes i konvensjonelt jordbruk?

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt