AddToAny

Gjenreisingshistorie med livet som innsats

Gjenreisingshistorie med livet som innsats
Gjenreisingen av Finnmark etter krigen skjedde mange ganger med livet som innsats. Nå har historien om slitet og utbyggingen av strømnettet fått sitt eget museum utenfor Honningsvåg.
1944, et dramatisk år for folk i Nord-Troms og Finnmark. Andre verdenskrig er i sin avgjørende fase. På den beryktede Litsafronten på Kolahalvøya drives nazitroppene tilbake. Hitler innser at tilbakemarsjen er uunngåelig. 28. oktober 1944 sender han ut det berømte Führerbefehl, Finnmark må tvangsevakueres. Landsdelen står foran det verste kapitlet i Norge under krigen. Bygder og byer blir brent og bombet, alle skal vekk, infrastruktur og bebyggelser ødelegges. I november var brannbrigadene i gang i Finnmark, og på Magerøya ble alt ødelagt før jul.

Odd Holmgren (f. 1931) vokste opp i krigens drama. Men det var nå han fikk interesse for elektrofaget. Straks krigen var over, dro familien tilbake til Magerøya. Gjenreisninga kom raskt i gang selv om folk hadde små ressurser å hjelpe seg med. Viljen til gjenreisning var overveldende. Han sier:

- Det var lett å forstå at slikt som vann, elektrisitet og maskiner måtte skaffes til veie for å få samfunnet i gang.



MUSEUM OG MINNER. Det er Holmgren som har vært drivkraft i å få realisert et eget Elektro-Teknisk museum for Repvåg kraftlag. I 1996 startet museumsarbeidet så smått da Tirpitz-anlegget, innkjøpt etter slagskipet som ble bombet 11. oktober 1944, fikk eget hus tre kilometer fra Honningsvåg, kommunesenteret i Nordkapp. Tirpitz-aggregatet ble i 1946 kjøpt inn fra Høvding Skipshugging for 125.000 kroner. Dieselaggragatet var ett av ti slike fra slagskipet med en 500 kW-generator. Straks det kom på plass, lærte befolkninga betydningen av elektrisitet.

Etter hvert som folk strømmet tilbake, fiskeindustrien kom i gang og bygginga av boliger, institusjoner, kaier og anlegg skjøt fart, ble det behov for stabil og sikker strømforsyning.

Holmgren ble konfirmert i 1947. Så var det bare å gå ut i arbeid. Han ville bli elektriker, men noen utdannelse innen faget var det vanskelig å skaffe seg. Han tjente en del penger, bestilte brevkurs i elektrisitetslære og faglitteratur om elektroteknikk. Han fikk adgang til teknisk fagskole, og ga seg ikke før han kunne fullføre utdannelsen ved Tekniska Institutet i Stockholm.

- Dette var naturligvis en stor begivenhet for meg, og veien hjem var klar. Jeg hadde jo alt gjennom arbeid på fiskebruket i Nordvågen forstått at skulle gjenreisninga bli vellykket, måtte vi sikre landsdelen stabil strømtilførsel, sier Holmgren.

I 1950 ble han tilsatt som montør ved Honningsvåg Elektrisitetsverk, og i 1951 fikk han stilling som overmontør ved det nyopprettede Repvåg Kraftlag.

- Hva har vært motivet for å legge så mye energi inn i museumsarbeidet?

- Etter å ha levd med historien om elektrisitetsforsyninga i Finnmark og spesielt Repvåg Kraftlag, tror jeg det kan ha stor verdi at vi har ku
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Nettverk

Det eksisterer allerede en sliterordning, i avtalen om AFP (avtalefestet pensjon). Den kom på plass i hovedoppgjøret i 2018, og erstattet sluttvederlagsordningen.
Nettverk 17.04.2024
Av og til skulle jeg ønske jeg var indianer, japaner eller en annen art av homo sapiens med ekstra lang levealder, en art med stayerevne lik en
Nettverk 17.04.2024
Selv om elektrikere ikke er blant landets mest lavtlønte, er det krevende å få budsjettet til å gå opp i dyrtid for unge og enslige. Elektriker Eimante Masiulyte har måttet pante flasker for å ha råd til brød i vinter.
Nettverk 17.04.2024
Vinteren ser ut til å være på hell. Det er nok mange som trekker et lettelsens sukk over det og kanskje heller ser fram imot for eksempel elsparkesykkelsesongen.
Nettverk 17.04.2024
Hvis du driver mye med fin-mekking av elektroniske dippedutter eller andre sensitive dingser, eller eventuelt samler på fiffige verktøy, så bør du sjekke ut Arrowmax M1 Pro.
Nettverk 17.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt